Weblog

spionage & verraad

zaterdag 07 juni 2008

Nog een zaak waar ik bredere belangstelling voor zoek:  S. (zijn achternaam en foto heb ik in 2013 en 2014 op zijn verzoek weggehaald). De voormalige legerinformant klaagt de Nederlandse staat aan. Hij zou 28 maanden voor Nederlandse militairen in Bosnië inlichtingen hebben verzameld. Onbetaald en bedreigd vluchtte hij naar de Verenigde Staten. Afgelopen donderdag werd in het gerechtshof van Den Haag de eerste stap gezet in een unieke zaak.

S., een stevige Kroaat van nu 29 jaar, sprak ik voor het eerst op zijn schuiladres in de Verenigde Staten. Hij vertelde me hoe Nederlandse militairen die deel uitmaakten van de Stabilisation Force SFOR (die tussen 1996 en 2004 moest toezien op het vredesverdrag van Dayton tussen Serven, Kroaten en Moslims) hem aanspraken en vroegen of hij hen kon helpen bij het vinden van voortvluchtige oorlogsmisdadigers uit zijn streek in de omgeving van de stad Vitez. De boeven werden gezocht door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. S. gaf inlichtingen over adressen, zorgde voor recente foto’s en tekende zelfs plattegronden waardoor onder andere de voortvluchtige misdadiger Vlatko Kupteskic kon worden gearresteerd.
Bij zijn mondelinge toelichting voor de Haagse rechtbank, melde S. verder dat hij de officieren alleen van voornaam kende. Ze zeiden niet dat het leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD waren. In missiegebieden is deze dienst echter als enige belast met het inwinnen van informatie. S. bezocht ze regelmatig in het Nederlands hoofdkwartier in Busovaca, ‘Hotel Nunspeet.’ Daar voorzag hij de Nederlanders, volgens eigen zeggen, ook van informatie over mogelijke aanslagen tegen SFOR. Maar de Nederlanders lieten hem aan zijn lot over toen de Kroatische inlichtingendienst, die lucht kreeg van zijn spionnenwerk, hem en zijn vader zwaar mishandelde.

De Amsterdamse advocaat Gerrit Jan Pulles die S. juridisch bijstaat, spreekt van een schandalige zaak. “S. heeft zich 28 maanden voor de Nederlanders ingezet. De Staat heeft de morele plicht de beloofde maandelijkse vergoeding van 5000 DM, ruim 2000 euro, uit te betalen. Hij, zijn vader en zijn moeder hebben moeten vluchten naar de Verenigde Staten. Het land van zijn vader wordt nu verbouwd door de buren en krijgt hij niet meer terug. Hem was asiel beloofd in Nederland. Maar hier werd hem aangeraden terug te gaan omdat het hier te gevaarlijk zou zijn.” Over de totale materiële schade wil de advocaat geen uitspraak doen maar zou in de honderdduizenden euro’s kunnen lopen.

Op de zitting, een voorlopig getuigenverhoor heet zo iets, werd de Staat vertegenwoordigd door een opmerkelijk zware delegatie waaronder J. Sikkel, plaatsvervangend secretaris-generaal van de MIVD. De zaak zit dus blijkbaar niet lekker. In het verweer pleitte landsadvocaat Erik Daalder dan ook de vordering niet in een openbare civiele rechtzaak te behandelen. Zoiets trekt alleen maar onnodige publiciteit. Een beter alternatief lijkt de Commissie van Toezicht Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten CTIVD. Veel van de 11 getuigen die S. oproept zijn namelijk MIVD-medewerkers. Daalder: “De noodzaak de geheime informatie vertrouwelijk te houden moet zwaarder wegen dan het belang van S..” Die zittingen zijn niet openbaar, ook niet voor S. en diens advocaat. Nou, dan weten u-en-ik- het wel. Klagen tegen een olifant dat-ie op je teen staat, heeft meer zin. Advocaat Pulles verwierp dan ook de suggestie. “De Staat probeert met een beroep op de veiligheidswetgeving zich aan haar civiele verantwoordelijkheid te onttrekken.” Of Robert S. en zijn advocaat Pulles de getuigen mogen horen, maakt de Haagse rechtbank op 17 juli bekend.

Ik heb ook nog even gebeld naar het Ministerie van defensie. Wat weinig nieuws opleverde. MIVD-woordvoerder Roger van Wetering: “We doen geen mededelingen over personen die al dan niet in dienst van, of in opdracht van, de MIVD hebben gewerkt.”

En voor u me verwijt de Staatsveiligheid op het spel te zetten door het voor S. op te nemen, wijs ik fijntjes naar advocaat Pulles. Die attendeerde op de verstrekkende consequenties als de Staat haar beloften tegenover spionnen niet nakomt. “Dat kan gevaarlijk zijn voor Nederlandse militairen. Dan gaan mensen niet meer informeren want ze weten dat ze misschien geen geld en bij problemen geen bescherming krijgen.”
Het is dus niet alleen een principiële kwestie S. tot op de bodem publiekelijk uit te zoeken. Het is strategische noodzaak. Tenzij je je troepen -in laten we zeggen Afghanistan- blind de strijd in wil sturen. 

Labels: MIVD 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken