Weblog

Gezocht: Oorlogsmisdadigers

maandag 31 oktober 2011
   

De door ministers van Justitie gebezigde uitspraak dat 'Nederland geen vluchthaven van oorlogsmisdadigers' mag zijn, wordt door de feiten gelogenstraft. De staat heeft nog slechts zicht op 150 van de 800 verdachten van oorlogsmisdrijven of misdaden tegen de menselijkheid die sinds de jaren negentig in Nederland asiel hebben gevraagd. Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een deel van de 800 is na afwijzing doorgereisd naar een derde land, de rest verblijft illegaal in Nederland. Om hoeveel mensen het gaat is onbekend. Volgens het ministerie waren het er 350 in 2008, maar dat was een schatting. ‘Omdat gedwongen uitzetting niet te realiseren is, zijn wij het zicht kwijt,’ laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.

De IND heeft een aparte unit op het hoofdkantoor in Hoofddorp die zich bezighoudt met deze zogeheten 1F-gevallen. Volgens het VN-vluchtelingenverdrag (artikel 1F) zijn asielrechten niet van toepassing als er ernstige redenen zijn te veronderstellen dat de persoon oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid of andere ernstige niet-politieke misdrijven heeft bedreven.

Jaarlijks onderzoeken 25 IND-specialisten onder leiding van unit-hoofd Alette Doreleijers het verleden van circa honderd verdachte asielzoekers. Na gedegen onderzoek blijkt gemiddeld een kwart ‘1F-geval’. Hun asielverzoek wordt afgewezen, maar is met beroepsprocedures tot drie jaar te rekken. ‘In 2010 ging het om 25 personen en in 2009 om 30 personen. De helft bestond uit Afghanen, met name folterende ex-communisten en een kwart uit Irakezen, veelal aanhangers van Saddam Hoessein.’

Na afwijzing worden de 1F’ers aangemerkt als ongewenst vreemdeling. Maar gemiddeld verlaten jaarlijks niet meer dan tien 1F-gevallen, ons land. De rest verdwijnt uit beeld. ‘Die situatie is niet wenselijk’, stelt een IND-medewerker. ‘Daarnaast zijn er zo’n 35 oorlogsmisdadigers die Nederland niet kan uitzetten omdat zij in eigen land gevaar lopen op marteling of de doodstraf. Tot nu toe is van een grote toestroom van misdadigers uit landen met verdreven regiems in het Midden-Oosten nog geen sprake, maar de Arabische lente is nog niet voorbij. Unit-hoofd Doreleijers: 'Het laatste half jaar onderzochten we minder dan tien verdachten uit de regio.  We houden het scherp in de gaten' Alle 1F-dossiers gaan standaard naar het Landelijk Parket voor eventuele vervolging. Het overgrote deel van de circa 800 verdachten is echter nooit voor een rechtbank verschenen.

Het verhaal Honderden oorlogsmisdadigers zijn onvindbaar staat in de Pers. Vorige blogs over hetzelfde onderwerp, waar ik veel over heb geschreven, kunt u terugvinden door te zoeken op woorden als 'beulen' en 'oorlogsmisdadigers'. De foto van een hangende pop maakte ik afgelopen augustus in Tripoli. 

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken