Weblog

Veel agressie heeft de journalistiek aan zichzelf te danken. Daarom moet de mentaliteit veranderen

zaterdag 02 november 2019

VTM demo

Veel agressie heeft de Nederlandse (en Vlaamse, zie foto) journalistiek aan zichzelf te danken. Daarom moet de mentaliteit veranderen. Dit is mijn mening in een reactie op het initiatief Persveilig dat onder meer de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren op 4 november lanceren en betere bescherming moet bieden aan een media onder beleg.

 

Vooropgesteld: ik ben tegen bedreigen van journalisten, maar na veertig jaar conflictverslaggeving begrijp ik de oorzaken van geweld tegen de media. Vooringenomenheid, het gebrek aan moed en betweterigheid zijn debet aan het probleem, leg ik uit bij de volgende punten:

Journalisten doen hun werk niet goed
Met de basisregels van hoor-wederhoor en eerlijke verslaggeving wordt met name in de televisiejournalistiek vaak gesold. In discussies over de EU-politiek of het klimaat voelen critici zich door journaals, talkshows of actualiteitenprogramma’s vaak weggezet als ‘Gekke Henkies’ en dat leidt bij hun volgers tot argwaan over de onafhankelijkheid van de journalistiek.

Journalisten zijn weinig moedig om alle feiten op te sommen
Mede-initiatiefnemer van Persveiligheid, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren Marcel Gelauff, wijst in zijn opiniestuk op NOS.nl van 18 oktober, naar de woede tijdens het boerenprotest. Hij zwijgt over het opvliegend karakter van met name allochtone jongeren bij het zien van een camera in een achterstandswijk. Hoe wil je het probleem oplossen als je een van de belangrijke veroorzakers van onveiligheid voor journalisten niet benoemt?

De politieke correctheid van de journalist
Meer dan ooit zitten de Nederlandse dagbladen en televisie vast in de smalle -linkse- marges wat als gangbaar en juist moet worden opgevat. Grote groepen burgers voelen zich ongehoord over de ongebreidelde immigratie en het wegdrukken van de Nederlandse cultuur als Zwarte Piet en kerst. Door het bagatelliseren en het eenzijdig belichten van deze sociale en culturele knelpunten wordt de journalist door velen gekoppeld aan een ongewenste mondialisering.

De embedjournalistiek
Voorlichters van partijen en ministeries hebben een dikke vinger in de nieuwspap en écht kritische interviews met gezagsdragers komen nauwelijks meer voor. Dit wekt de indruk dat de journalistiek tegen de macht aanschurkt. Bij buitenlandse militaire missies, zoals in Afghanistan en Mali, laten in ruil voor gratis verblijf en vervoer Nederlandse media zich censureren door militairen. Dat levert niet alleen een vals beeld op van de plaatselijke situatie maar associeert de journalistiek met buitenlandse bezettingslegers, en dat wekt de toorn op van plaatselijke opstandelingen. En ja, helaas worden collega's bedreigd, maar de wetenschap dat misdaadjournalist Bas van Hout tussen 1997 en 2002 informant is geweest voor de Nederlandse geheime dienst maakt de beroepsgroep niet populair bij de zware criminaliteit. Een harde veroordeling door bijvoorbeeld de Raad voor de Journalistiek over Van Hout's optreden is uitgebleven, wat veel zegt over het zelfreinigendvermogen, dat is blijkbaar onvoldoende. 

De arrogantie van de mainstream media
Alternatieve -of zo u wilt – vrijgevochten internetsites worden door de reguliere media en recentelijk in de Kamerbrief van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in ‘Beleidsinzet bescherming democratie tegen desinformatie’ wegzet als nepnieuws-brengers. Natuurlijk staat er gekleurd nieuws op het worldwide web en op sociale media als Facebook en Twitter, maar ook bij de staatsgesubsidieerde berichten van de NOS worden de grondbeginselen in de journalistiek niet altijd ter harte genomen, zie Zwartboek NOS Journaal dat inmiddels vijftien vangsten kent. Jezelf superieur achten is een slag in het gezicht van de honderdduizenden Nederlanders die hun nieuws halen van het internet omdat ze elders niet aan de bak komen.

Is er een oplossing? Natuurlijk!
De journalistieke tak van de NPO, commentatoren en schrijvende journalisten moeten duidelijker de stem vertolken van behoudende denkbeelden en rechtse politieke partijen eerlijker aan het woord laten, ook al staat die opinie dwars op de eigen politieke overtuiging. Daarnaast moeten journalisten opnieuw de herauten van stavast worden die niet bij geringe tegenwind wegrennen, want dat doet het imago geen goed. Met stenen gooiende gekken houd je altijd. Scheldpartijen zijn inherent aan het vak. Nu wentelen journo’s zich te snel in een huilie-huile slachtofferrol. Goed verslagleggen is geen sinecure, en ‘if you can’t stand the heat, get out of the kitchen’!

Hoe prijzenswaardig ook dit initiatief. Zonder een fundamentele mentaliteitsverandering binnen de beroepsgroep blijft ‘Persveiligheid’ een lege huls en -zo geef ik op een briefje- zal agressie tegen journalisten alleen maar toenemen.

Dit artikel stond eerder (op de zaak-Van Hout na, want dat heb ik 11 november toegevoegd) op 30 oktober 2019, als opiniestuk op de website van Villamedia.

 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken