Weblog

Pinokkio aan het Plein

zaterdag 21 maart 2009

uruzgan2klein

Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, is weer eens goed fout bezig.

Afgelopen week beantwoordde de CU-man kamervragen gesteld door SP-Tweede Kamerleden Harry van Bommel en Remi Poppe naar aanleiding van een artikel in De Pers van 25 februari jongstleden.
Daarin opperde ik vraagtekens over een actie van Nederlandse commando’s in Uruzgan tijdens ‘Operatie Perth’ in juli 2006. Volgens hun commandant maakten de Nederlandse commando's geen gevangenen. Terwijl genomineerd Willems-Orde kandidaat Marco Kroon er wel melding van maakte. Ze waren geraakt en hij heeft ze verzorgd. Wat er met die gewonde gevangenen is gebeurd, wordt niet duidelijk uit de ministriële antwoorden. Doorvragen stel ik dan ook voor. Ernstig genoeg, lijkt me. Ze kunnen niet verdwenen zijn. Of wel?

Bij de actie kwamen ook tientallen burgers om. Mijn bron was onder andere de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC. En van burgerdoden wil Van Middelkoop eveneens niks van weten als je zijn antwoorden leest.

Want wat zegt onze excellentie? ‘Navraag bij de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC) leert dat men daar niet op de hoogte is van deze zaak en zich niet herkent in de genoemde passage. De onderhavige incidenten zijn volgens een woordvoerder nooit door de AIHRC onderzocht.’ Er zou volgens van Middelkoop ‘in die tijd geen sprake (zijn) van interviews met individuen.’ Met andere woorden: er zijn geen bronnen die kunnen vertellen over de zware bombardementen in de nacht van 9 op 10 juli 2006 waarbij de AIHRC spreekt over zeker 60 doden en de executie van gevangenen.

Nu breekt mijn klomp.
Al op 27 januari 2007 sprak ik met mevrouw Gololai Achakzai, hoofd van de sectie monitoring en onderzoek van de AIHRC in Kandahar, over de tiendaagse veldtocht door de Baluchi-pas waar Nederlandse militairen en militairen van Operation Enduring Freedom OEF tussen 10 en 19 juli 2006 aan deelnamen. Ze liet mij de blauwe ordner zien met foto’s (een plaats ik bij dit artikel) en ooggetuigenverslagen van overlevenden gesproken in het ziekenhuis van Kandahar. Ik heb het bestaan van de map van het AIHRC met ooggetuigenverslagen en foto’s van de gewonden overigens ook op videoband staan.
Een andere bron was UNAMA, vertegenwoordigers van de UNAMA, onderdeel van de Verenigde Naties, ondervroegen tevens overlevenden in die periode.

Conclusie: Nog geen maand geleden overleefde de minister ternauwernood een dreigend ontslag nadat hij over een verlenging van de Uruzgan-missie in De Telegraaf allerlei zaken riep. Die citaten in de krant zouden ‘uit de lucht zijn gegrepen’. (net als die van mij nu) Maar Van Middelkoop bleek te liegen. Door het stof gekropen beloofde hij beterschap. Maar zijne excellentie vervalt weer in dezelfde fouten. Van Middelkoop licht de Tweede Kamer c.q. Harry van Bommel opnieuw foutief in. Zijn Pinokkio-neus moet inmiddels de lengte hebben van het Plein.

Labels: Afghanistan  defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken