Weblog

Daar Gaan We Weer...

maandag 18 mei 2009

kleingaanweweer

Nederlandse troepen lanceren de zoveelste aanval op talibanposities in Uruzgan. Inmiddels wisselen de offensieven elkaar even snel af als de strategieën.  Een teken dat de strijd niet optimaal verloopt. Hieronder volgt een les voor wie het nog steeds niet wil begrijpen.

De militaire focus ligt deze week op 40 vierkante  kilometer heuvels en boomgaarden ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Vanuit deze Dorafshan-regio vuurt de taliban regelmatig raketten af op Kamp Holland.

Hoewel het effect van de laatste actie nog niet meetbaar is, lijkt het erop dat na drie jaar Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan de strijd tegen de taliban is vervallen tot een potsierlijke herhaling van zetten. Al in het voorjaar van 2006 vochten Nederlandse commando's  in dezelfde bergen ten noorden van de provincie hoofdstad Tarin Kowt.  Ze namen deel aan Operatie Perth van 10 tot 19 juli 2006 in de Baluchipas omdat de opstandelingen  toen ook al Kamp Holland bedreigden. De aanval  resulteerde weinig effect.  Na een terugtrekking waren in juni 2007 de taliban zover opgerukt naar de  districthoofdstad Chora, hemelsbreed 30 kilometer ten noordoosten van Tarin Kowt, dat ze alleen met zware middelen kon worden verdreven. De religieus geïnspireerde rebellen, bewapend met AK-47 machinepistolen en RPG-granaatwerpers,  bleven terugkomen. In november 2007 deden Nederlandse troepen mee aan offensief Spin Ghar. In april 2008 was  het tijd voor operatie Now Ghar.  In oktober 2008 was het operatie Bor Barakai. In januari 2009 operatie Tura Ghar. De huidige operatie is opnieuw in  en rond de Baluchivallei. Alle operaties in het gebied waren volgens Nederlandse commandanten  succesvol. Iedere keer was er  vooruitgang geboekt, kregen de Nederlandse troepen voet aan de grond  en was de bevolking blij.

Zo vaak als de operaties zich afwisselden, zo vaak is de laatste drie jaar ook van strategie veranderd. De Nederlandse aanpak heette op 1 augustus 2006 Dutch Approach, een strategie die neerkwam op zwaaien naar de bevolking en het vermijden gevechten. Het gevolg was dat taliban snel terrein won. Daarop werd de stapje-voor-stapje Inktvlekstrategie uitgevonden. Invloed uitbreiden rond de militaire bases wat de taliban alle ruimte daarbuiten gaf.  Sinds vorig jaar voeren de Nederlanders de van de strategie van de 3-D's.  De geïntegreerde benadering staat voor Development-  economische ontwikkeling om de bevolking een toekomstperspectief te geven, Diplomatie - om met overleg tussen regering, burgers tot rust en orde te komen. Vooral de laatste D, die van Defensie, loopt zware averij op. Kamp Holland werd vanaf januari zeker zesmaal  bestookt door 107 mm raketten van de taliban die tegenwoordig logistiek in staat is zware munitie binnen een actieradius van acht kilometer te brengen. Het 19e Nederlandse slachtoffer, Azdin Chadli, viel door zo'n talib-raket. De bejubelde 3-D's is overigens geen Nederlandse uitvinding. Een colloquium georganiseerd voor Canadese en Amerikaanse militairen  in Ontario, Canada in juni 2006 , droeg dezelfde naam. Dat was twee maanden voordat de Nederlandse ISAF-missie in Uruzgan moest beginnen. De 3-D's is overigens een aanpassing van de 'Civil Operations for Revolutionary Development Support' uit de Vietnam-oorlog. Ook daar bleek de strategie niet succesvol.

Het artikel zelf kunt hier lezen. De foto is van belangstellenden ter plaatse.

 

Labels: Afghanistan  defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken