Weblog

Killed In Fantasy

zondag 28 juni 2009

 

Eigenlijk wilde ik even niets schrijven over veteranen. Maar in een artikel in NRC Weekblad (de vroegere zaterdagbijlage) van dit weekeinde staat zoiets onzinnigs, 'Ik heb iemand doodgeschoten', dat ik u wil waarschuwen voor dit broodje aapverhaal.... Ons aller Jaus Müller interviewde Uruzgan-ganger Richard Paats. De 23-jarige boordschutter draaide drie maanden mee in Afghanistan. En op 2 oktober 2007 dook daar plots de Taliban op. Ik citeer:

'Ik schoot op alles wat op dat moment bewoog en niet bij ons hoorde. Het duurde minuten, kwartieren. Eigenlijk weet ik het niet meer. Ik weet alleen dat iemand tegen mij riep: KIA (Killed in Action,red), confirmed kill. Ik had iemand doodgeschoten.'

Toen ik dat las dacht ik meteen: 'Onzin'. En wel hierom.

Je weet na een schietpartij best wel hoe lang dat ongeveer heeft geduurd. Zeker het verschil tussen een minuut en een kwartier. Bij een schietpartij weet je bijna echter nooit of je iemand echt hebt gedood, of dat ie net op tijd wegdook of dat-ie wellicht gewond is en zich voor dood houdt. Zeker niet als je zoals Richard op een YPR zit. Ook roept een Nederlandse militair al helemaal niet KIA. Een Nederlander roept: 'die is de pijp uit' of iets dergelijks. KIA is daarbij een classificatie die je gebruikt voor je eigen troepen, niet voor de tegenstander. Toen ik het citaat las dacht ik aan een betere term: KIF (Killed in Fantasy, red).

Tot overmaat schiet onze Richard ook nog een kameel dood. (Was het niet een dromedaris vraag ik me af) Daarna rijdt zijn YPR op een mijn. Wat ik wel geloof want daarvan is een foto geplaatst.

Richard lijdt nu aan Posttraumatische Stressstoornis en komt voor in een boek 'Op missie, de Uruzgan-veteranen: het avontuur, de angst en de thuiskomst' van Jaus Müller dat in september verschijnt. Nou, als Jaus zich bij de andere verhalen in zijn nieuwe boek ook zo in de maling laat nemen, dan valt er nog veel te lachen.

Zelf word ik langzamerhand akelig van al die onzinverhalen van Nederlandse militairen. Zie ook een eerder blog. Daarbij benadeel je de serieuze militairen die door de waarheid te vertellen minder aandacht krijgen. De rij nep-verhalen van moedige Nederlanders in den vreemde wordt zo wel erg lang. Deze drie voorbeelden viste ik uit mijn archief.

VN-soldaat Peter Jan D. (achternaam op zijn verzoek verwijderd per 12/5/2011) beschuldigde zichzelf van de moord op een 17-jarige inbreker in het Bosnische Tuzla. De zigeunerjongen zou hij aan de oever van een meer in mei 1994 met een nekschot hebben afgemaakt. Het lijk is nimmer gevonden en D., die bij hoog en bij laag volhield toch echt die moord te hebben begaan, werd vrijgesproken van vervolging. Journalist en kortstondig vrijwilliger bij de Nederlands Kroatische Werkgemeenschap Clifford Cremer zou in tijdens het beleg van Sarajevo medio jaren negentig drie mensen hebben omgebracht met een sluipschuttersgeweer, althans dat schrijft hij zelf. Vrijwilliger en zelf verklaard UCK-Majoor Marco van Eekeren zou in Kosovo ruim honderd Serviërs zou hebben doodgeschoten. Geen van deze drie heeft overtuigend bewijs kunnen overleggen van hun daden maar kregen wel veel media-belangstelling, waarom het waarschijnlijk te doen was.

De foto is genomen in al Muthanna, Irak, in augustus 2003. Heeft overigens niks met bovengenoemde personen te maken. 

Labels: defensie  oorlogsverslaggeving 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken