Weblog

Marco Kroon Geschoren in Rechtbank

dinsdag 30 november 2010

 

Drager van de Militaire Willemsorde Marco Kroon  (40) lag zwaar onder vuur maandag bij de regiezitting van de meervoudige militaire rechtbank in Arnhem. Neerlands hoogst gedecoreerde militair wordt beschuldigd van drugsgebruik en het bezit en handel in verboden stroomstootwapens. De feiten speelden zich af in 2009. Na aanhouding eind januari 2010 moest Kroon zes borstharen afgestaan. Uit onderzoek bleek dat hij de harddrugs cocaïne en MDMA, ( XTC) had gebruikt. Als het Nederlands Forensisch Instituut om meer borstharen vraagt, om zo de periode te kunnen bepalen van zijn drugsgebruik, blijkt hij al zijn lichaamshaar te hebben afgeschoren. Iets wat hij wekelijks doet, zei hij de politie. Maar op foto's op de Hyves-pagina van zijn Bossche café Vinny's, genomen tussen februari en november 2009, staat hij met ruime beharing op armen en borst. Officier van justitie Mariska Wijnbelt had dan ook weinig medelijden met de door de koningin gelauwerde Kroon, die zich de hele zitting nauwelijks verroerde in de beklaagdenbank.

In een volgend salvo wees de jonge aanklaagster op nog enkele toevalligheden die volgens haar 'bevreemding' wekken. Zo werden op de jas en broek 'voor en achter' van Kroon sporen van cocaïne aangetroffen. Pas een week later kwam Kroon met het verhaal op de proppen dat de jas niet zijn eigendom was, maar ooit was achtergebleven in zijn café aan de Bossche Pensmarkt waarna hij het zich had toegeëigend.

Ook twijfelde de aanklaagster aan het bestaan van dreigbrieven geschreven door wraakzuchtige klanten die hij de toegang tot het café had ontzegd en die eropuit waren hem te beschadigen. Die brieven heeft Kroon nimmer kunnen tonen aan de politie, terwijl Kroon wel extra beveiliging en een contactpersoon had gekregen vanwege de toekenning van de Militaire Willemsorde. 'Dit tast de geloofwaardigheid van zijn verhaal aan.'

Kroons advocaat Geert-Jan Knoops noemde Wijnbelts betoog 'een marsroute naar veroordeling'. Hij wil meer deskundigen  en getuigen oproepen voordat de zaak ergens volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld. 'Het huidige onderzoek is van meet af aan gecorrumpeerd geweest.'  Volgens hem was er sprake van 'karaktermoord' omdat het OM al conclusies trok zonder kennis van nieuwe onderzoeken en getuigenverklaringen.  Knoops vind ik een van de beste advocaten van Nederland.  Met verve verdedigt hij de belangen van zijn cliënt.  Hij en zijn vrouw Cary zijn bovendien erg vriendelijk, ook al zijn we het oneens over de zaak Kroon en vroeger de zaak van de schietende marinier Eric O. Professioneel gedrag, van beide kanten.

Een rood aangelopen Marco Kroon hield het bij zijn weerwoord  heel kort door te stellen dat hij 'nooit actief bewust drugs gebruikt' heeft. Teleurgesteld meldde de militair dat hij overal vrijwillig aan meewerkte. 'Maar dat wordt nu ten nadele gebruikt.' Op drugsgebruik staat bij Defensie ontslag en op wapenbezit maximaal vier jaar cel. Bij een veroordeling van minimaal een jaar, verliest hij de Willemsorde.

Na afloop zag  Kroon  er niet tegenop mij een hand te geven. Hij liep weg toen ik hem een vraag stelde: 'Ik praat niet met mensen die alleen negatief over me schrijven.' Jammer vind ik dat, maar hij moet niet zeuren.  Marco heeft nooit één antwoord willen geven op vragen mijnerzijds over zijn handel en wandel in Uruzgan of Den Bosch. Evenmin zijn kroegvrienden, de meeste familieleden of iemand anders dan legervoorlichting.  

Het artikel Marco Kroon wordt geschoren in de rechtbank stond in De Pers. Bijna 2 maanden geleden schreef ik ook het achtergrondartikel Held met smetten. Mijn vragen over zijn daden in Vragen rond actie Uruzgan bij de veldtocht in juni 2006 vindt u hier. Zoek verder gewoon op mijn site.

De foto nam ik met mijn iPhone op de rechtbank.

 

Labels: defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken