Weblog

LegerBlunders

maandag 07 maart 2011

 

Slechte inlichtingen, gebrekkige communicatie en vooral domme commandanten. Militaire blunders zijn van alle tijden. Het ministerie van Defensie oefent zware druk uit op politiek en media om te zwijgen over de toedracht van de mislukte reddingsoperatie met de marinehelikopter bij de Libische kuststad Sirte. Zogenaamd om de levens van de drie bemanningsleden niet in gevaar te brengen. De werkelijke reden is om ernstige tactische fouten te verhullen. Zo werd bij de evacuatie van twee burgers, vorige week zondag, de landingsplaats verkeerd gekozen. Aan het strand, dus voor iedereen zichtbaar. En in de buurt van Libische strijders loyaal aan Gaddafi. Die zagen en hoorden het lawaaierige Lynx-toestel al van ver komen en konden er naar toe racen. Juiste inlichtingen waar te landen waren er niet. Niet via satellietbeelden, niet door een betrouwbare bron te plaatse.  Verder werd slechts één helikopter ingezet. Terwijl bij missies in oorlogssituaties altijd in duo wordt gevlogen. Want: een vliegmachine kan kapot gaan en dan is redding nabij. Een ander voordeel is als één landt, de tweede er boven cirkelt als beveiliging. De militair eindverantwoordelijke Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en de politiek eindverantwoordelijke Defensieminister Hans Hillen hebben heel wat uit te leggen over deze omissie. Maar nieuw is het niet. De Nederlandse strijdkrachten, trouwens elk leger, kennen een lange geschiedenis van blunders. Aan een kant logisch want shit happens in war, maar toch. Miscommunicatie en het niet volgen van de procedures veroorzaakten de dood van marechaussee-wachtmeester Jeroen Severs in de nacht van 14 op 15 augustus 2004 in Irak. Nederlandse militairen van de Stabilisation Force Iraq verwondden enkele dagen eerder een burger in Ar Rumaythah. Woeste inwoners verboden daarop het Nederlandse leger toegang tot de stad maar dat was niet doorgegeven door de legerleiding en Severs reed regelrecht in een hinderlaag.

Ook op grotere schaal is er soms sprake van onkunde. Zo hanteerde het leger onder leiding van oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, bij het begin de vierjarige missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan de verkeerde strategie, de smile and wave: de tegenstander, de taliban, werd niet aangevallen. Daardoor slonk het vertrouwen bij de bevolking in de Nederlanders razendsnel en bezetten de Opposing Militant Forces grote gebieden in de districten Chora en Deh Rawod. Alleen met veel geweld konden die worden heroverd, waarbij de militairen Wesley Schol en Aldert Poortema op 12 januari 2008 door gebrekkige communicatie door eigen vuur omkwamen. Daarnaast vielen er honderden burgerdoden. Wat weer een tegenreactie tot gevolg had dat zo'n tien Nederlandse militairen het slachtoffer werden van bermbommen.

De ernstigste fout met de grootste gevolgen was het drama van Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995. Als onderdeel van Veiligheidsmacht van de Verenigde Naties UNPROFOR had Nederland de morele plicht de bevolking te beschermen tegen oprukkende Serviërs. Een onduidelijk mandaat, gebrekkige militaire inlichtingen en politiek geblunder in Den Haag resulteerden in een overhaaste terugtrekking en de dood van soldaat Raviv Renssen op 8 juli, die belaagd werd door locals die zich in de steek gelaten voelden. De dagen erna vermoorden de Serven zo'n 7.000 moslimmannen. De fouten werden pas jaren later, in 2002, toegegeven, waarop het kabinet Kok aftrad.

Of er politieke koppen zullen rollen na de evaluatie van de arrestatie van de drie marinemensen in Libië is afhankelijk van hun lot. Dat er fouten zijn gemaakt is zeker, alleen duurt het toegeven tijd leert de vaderlandse  geschiedenis. Zo lekte ooit door geklunkel het strijdplan uit van de stormloop op Roermond in april 1568 waardoor de Spanjaarden van Hertog van Alva tussen de 1200 en 2000 Geuzen in de pan konden hakken. Die kolossale blunder, die het begin van de Tachtigjarige oorlog markeert, heeft nimmer de geschiedenisboekjes gehaald.

Het verhaal Legerblunders zijn van alle tijden staat in De Pers.

De foto nam ik in Irak in 2003 bij een Nederlands checkpoint in de provincie al Muthanna. Zes burgers kwamen om door fouten. De marinier op de foto heeft daar overigens niks mee uitstaande.  

Labels: defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken