Weblog

Humo Vermoordt Journalistiek

dinsdag 06 september 2011

 No guts no glory.

Mijn gevecht tegen de Vlaamse Humo bereikt een nieuw hoogtepunt. Eigenaren Sanoma en Woestijnvis dreigen met een proces! Maar ook een positief punt: hoofdredacteur Sam de Graeve vertrekt als hoofdredacteur.

U kent de voorgeschiedenis: Enkele maanden geleden publiceerde Humo een interview met embedcineast Vik Franke waarin hij mij van bedrog beschuldigt. En ik reageerde erop. Bent u het vergeten, kijk dan naar de voorgaande blogs.

Humo moet dokken en Vik Franke liegt & zwijgt.

Eigenlijk wilde ik daarna de zaak laten rusten want ik heb genoeg aan mijn kop. Tot ik tijdens de vakantie door oud-collega Jan Keulen werd gewezen naar de website How the U.S. government uses its media servants to attack real journalism.

Daarin wordt duidelijk gemaakt welke mechanismen worden gebruikt om onafhankelijke journalisten monddood te maken. Toen dacht ik meteen aan mijn zaak. Humo is een blad dat zich door ISAF-Afghanistan laat gebruiken om de waarheid over de oorlog te liquideren. Als ware journalist mag ik daarom niet zwijgen!

Want het artikel met de desinformatie over mij had het geijkte gluiperige effect. Check het internet maar:

'Vrije oorlogsverslaggever heeft grote duim volgens Humo.'En: 'Over hoe één van de meest aanwezige Nederlandse oorlogscorrespondenten de nationale pers voorliegt voorziet van informatie. Verslaggever Arnold Karskens, die men toch enige betrouwbaarheid toedicht, schijnt er niet vies van te zijn om een oorlogssituatie in scene te zetten, en in reportages te doen alsof de kogels hem rond de oren vliegen. Het bewijs, een filmpje, is in bezit van onafhankelijk filmmaker Vik Franke. Deze filmmaker houdt het bezwarend materiaal als joker achter de hand, aldus het Vlaamse weekblad Humo.'

Of: 'Cineast Vik Franke zei in een interview met Humo gepubliceerd op 17 mei 2011 dat Karskens in 2006 tijdens het draaien van een documentaire in Afghanistan op een bedrieglijke manier omging met de feiten waarover hij verslag uitbracht.' Dat Franke loog is onderhand wel duidelijk. En dat Humo de zaak afdekt eveneens. Sterker het blad wil de waarheid als een heuse terrorist vermoorden.

Na een verre gevaarlijke reis lag thuis een brief, nee twee brieven, van de 'Company lawyer' Dominique Raskin werkzaam voor Sanoma en Woestijnvis. De twee bedrijven had ik namelijk een reactie met eisen gestuurd. Enfin deze lawyer, 'Dodo' voor vrienden, schreef dat mijn epos aan het verkeerde adres was gericht. Die had naar Humo bv. moeten worden gestuurd. Maar beste Dodo, Sanoma en Woestijnvis zijn daar respectievelijk 51 en 49 procent aandeelhouder van. Zie je eigen website. Dus wees een kerel en neem je verantwoordelijkheid.

Dodo weet dat hij fout zit, want als zijn broodheren er niks mee te maken hadden gehad, kon hij dat in één zin afdoen. Maar hij neemt daar 2,5 vel A-4 de ruimte voor. Daarbij gaat hij in op de inhoud. Dat ik maar een ingezonden brief moet sturen. Maar Dodo, ik wil excuses van Humo, op de blote knieën en de neus in het stof.

De company lawyer gaat verder. En nu komt het: Als ik doorga met de waarheid te openbaren, dreigt hij met 'gepaste maatregelen'. Moet ik nou bang worden, Dappere Dodo, voor een heuse resolutie met 'all possible means'. Stuur je een huurmoordenaar? De Navo? Just name it. Dit is België en niet Irak of Libië, beste jongen.

Humo terroriseert de ware journalistiek is dus mijn conclusie. Want eerst laat het embedslet Vik Franke praten zonder iets te checken en als ik protesteer wil het blad mij het zwijgen opleggen. Mijn eis tot schadevergoeding is inmiddels tot ruim 40.000 euro opgelopen. (beginbedrag 10.000 plus 500 euro voor iedere dag vanaf 1 juli) Het geld komt ten goede aan de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden.

Of ik het bedrag ooit ontvang? Denk van niet. Maar misschien is er een advocaat die op no cure, no pay-basis de zaak wil doordrukken. Hoofdredacteur Sam de Graeve, een man met een tuinslang als ruggengraat -want een enorme matennaaier-, stopt er in ieder geval mee. Die winst is binnen. En verder hoop ik dat de nieuwe zenders van Sanoma en Woestijnvis, te weten VT4 en Vijftv, geen nieuwsprogramma gaan maken. Want ik ben bang dat de reportages uit Afghanistan betaald worden door een of ander Ministerie van Defensie. Dus Dodo, zeg tegen je bazen, laat de journalistiek ajb over aan de specialisten. Zend vooral leuke films uit. Doe je niemand kwaad en mij een plezier.

Labels: defensie  journalistiek  oorlogsverslaggeving  roddel & achterklap 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken