Weblog

Prima journalistiek

maandag 07 mei 2007
Nee, ik heb niet altijd kritiek op collega’s. Neem nu journalisten die achter voormalige nazi-beulen aanzaten, ze opspoorden en voor het gerecht kregen. Kijk, dan doe je ertoe in het vak. Met de kans dat ik er paar vergeet, wil ik enkele van deze echte persmannen noemen. In de jaren zeventig achtervolgde Hans Knoops SS-er en kunstrover Pieter Menten en wist hem veroordeeld te krijgen tot 15 jaar. Klaas van Wier en Kees Kreemer ontdekten dat een zekere Siegfried Bruns eigenlijk SS-er was en Siert Bruins heette en in Altenbreckerfeld woont. Cees van Hoore vond in 2003 de eveneens ontsnapte SS-er Klaas Faber in Ingolstadt.

Algemeen Dagblad-verslaggever Eddy van der Ley reist regelmatig naar Duitsland. Gewoon om de oud-nazi’s te tonen dat ze niet zijn vergeten. “Om Bikker te spreken klom ik op zijn balkon. Toon Soetebier, reeds overleden, wilde niet opendoen. Toen heb ik de politie gebeld en vertelde dat ik familie was uit Nederland en dat er misschien iets aan de hand was. Met veel machtsvertoon braken ze toen de deur open. Soetebier was boos maar ik kon hem toen wel wat vragen en de fotograaf kon foto’s maken. Ik ken geen scrupules om die mensen te spreken. Het zijn beulen.”
Ik schrijf dit omdat ik in Revu deze week de huizen toon waar in Duitsland de laatste vier Nederlandse oud SS/SD-ers Bikker, Faber, Bruins en Boere nog steeds onbelemmerd en in goede gezondheid wonen, ondanks hun veroordeling tot ‘onherroepelijk levenslang’ in Nederland. Een harde slag in het gezicht van alle slachtoffers en hun familieleden die pijnlijk nagloeit, tot op de dag van vandaag.

PS De lijst van Nederlandse doortastende journalistieke nazi-jagers is waarschijnlijk verre van compleet. Toevoegingen zijn welkom. De foto heb ik gemaakt in de expositieruimte van KZ-Dachau.

Labels: journalistiek  oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken