Weblog

Such is Live in Tripoli

woensdag 23 maart 2011

 

Bommen exploderen in de Libische hoofdstad. En ze raken doel. Op het einde van de pier van de marinehaven Abu Setta liggen de rokende resten van een aantal loodsen. Buiten staan uitgebrande militaire voertuigen, waaronder een Russische BM-21-raketwerper, een Multi Rocket Launcher, die het regime-Gaddafi inzet in de strijd tegen de rebellen. Binnen in de hangars branden vier mobiele raketlanceerinstallaties na. Pal daarnaast gaapt een twee meter diepe krater, de plek waar naar alle waarschijnlijkheid een kruisraket explodeerde.  De knal sloeg het dak eraf.  Verderop liggen onder groen zeil projectielen die volgens medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken 'oefenraketten' zijn. In de loods ernaast liggen verbrande verfblikken en geblakerde resten van dieselmotoren.
Bij het bombardement dat uit drie inslagen bestond en dat maandagavond om 22.00 uur plaatsvond zijn geen doden gevallen, meldt Mohamed Ali, die zich als woordvoerder opwerpt. De man in traditionele Libische klederdracht klinkt verbolgen. Want de aanval maakte volgens hem deel uit van een westers vooropgezet doel. 'Ons land is altijd voor een Arabische eenheid en ligt strategisch tussen Europa en de rest van Afrika. Ze willen Libië.' Met 'ze' bedoelt hij de westerse landen, met name de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, die onder de naam Odyssey Dawn de door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurde no-flyzone afdwingen.
Iedere avond voor middernacht raast een aanvalsgolf over de westelijke kuststeden, waarbij havens, vliegvelden en militaire doelen worden gebombardeerd. Ook deze haven kan meer klappen verwachten: hier liggen Libische marineschepen aangemeerd. Het sporadische afweergeschut dat nog operationeel is rond Tripoli kan dat niet verhinderen. Zo is het militaire complex Bab al-Azizya in Tripoli, tevens de residentie van kolonel Gaddafi, al diverse nachten een doelwit. Toch hebben mensen op de verkeersrotonde ervoor tenten opgezet om in te overnachten. Ook in het complex zijn nog mensen: sympathisanten van de kolonel die als levend schild de wacht houden. Een van hen is Mohammed Saleh, een dertiger. Hij zag een bom inslaan op een commandocentrum. 'Het was na middernacht. Zo'n vijfhonderd mensen stonden, anderen zongen en dansten. We hoorden inslagen veraf. Toen we de hemel afspeurden om te kijken of iets ons kon treffen, volgde een zware explosie een paar honderd meter verder. Ik zag een groot vuur en rook opstijgen. Iedereen was even in shock. Daarna renden we erheen. We zagen mensen bedekt met stof en gruis en trokken hen uit de brokstukken.' Volgens Saleh vielen er geen ernstige slachtoffers bij deze aanval.
Libische regeringwoordvoerders schatten er sinds het begin van de operatie bijna honderd doden zijn gevallen. Saleh vond zijn ervaring beangstigend, maar blijft gaan. 'De militaire instellingen zijn gebouwd om ons burgers te beschermen. Nu proberen wij de gebouwen en onze leider te beschermen met onze aanwezigheid.'

De ongemakken die iedere oorlog met zich meebrengt is inmiddels goed doorgedrongen. Een rij voor de broodwinkel. Een rij voor de omruil van gasflessen voor het fornuis. Een rij voor het benzinestation. De inwoners van Tripoli zijn het duidelijk niet gewend. 'De agressie van buiten maakt ons leven zwaar', zegt een vader die zijn zoon naar school brengt in de zuid-oostelijke wijk Sarag.  Daar staat trouwens geen rij. De school telt normaliter 350 leerlingen. 'Nu zijn er misschien vijftig.' De wijk kreeg enkele bominslagen te verwerken, dus de schrik zit er goed in. 'Mensen zijn bang om hun kinderen naar school te sturen.' Wie toch komt, krijgt een cadeau uitgereikt ter gelegenheid van de internationale Dag van het Kind: een jeep voor de jongens, een pop voor de meisjes.
Om de buitenlandse bezoeker het gevoel geven dat de burgermoed er nog stevig inzit, worden bij het binnengaan leuzen geroepen en portretten getoond van volksleider Muammar Gaddafi. De onderwijzeres ontkent dat de kinderen gebruikt worden voor politiek. 'Ze uiten hun gevoelens.' Maar een vertaler merkt op dat de spontaniteit is georganiseerd: 'In deze wijk is misschien veertig procent voor Gaddafi, de rest zien de strijders in Benghazi als hun broeders.'

De oorlog, die er voor de pro-Gaddafi-clan vorige week positief uitzag, lijkt op een keerpunt te zijn beland. De scheurende auto's, met vaandeldragers die uit de ramen hangen, nemen in aantal af. Gejuich maakt plaats voor gevloek op de westerse machthebbers die deze ellende veroorzaakten. Het laatste initiatief, een staakt-het-vuren van het Libische leger, leed direct schipbreuk. Boven nachtelijk Tripoli klinkt het zware staccato van luchtafweergeschut. In bed wachten de inwoners met angst en beven af wat de morgen brengt.

De artikelen Iedere nacht een aanvalsgolf en Een pop en een jeep voor de kinders plus extra foto's staan in De Pers.

De foto nam ik van een getroffen mobiele raketlanceerinstallatie.

Labels: Midden-Oosten 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken