Weblog

Het vergelijk Libië & Irak

dinsdag 29 maart 2011

 

Wat zijn de overeenkomsten tussen Libië en Irak. Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim ziet het glashelder. De bombardementen op zijn land begonnen niet toevallig op zaterdag 19 maart. Want was dat niet precies acht jaar na de start van die andere westerse agressieaanval: Operatie Iraqi Freedom, met een aanval op de verblijfplaats van Saddam Hoessein in Bagdad? En, waarschuwt hij: 'Wat Irak vervolgens meemaakte zal ook het lot worden van Libië.' Na de Amerikaans-Britse invasie van 2003 verviel Irak in anarchie. Er werd op grote schaal geplunderd en sektarische moordpartijen tussen sjiieten, soennieten en Koerden teisterden jarenlang het land. Over een burgeralternatief ná Saddam was niet nagedacht. Degenen die zich opwierpen als vertegenwoordigers van het volk hadden geen achterban.

Hetzelfde rampscenario dreigt ook voor Libië, stelt de goed geklede spreekbuis, die zijn dunne haren over zijn schedel heeft gekamd. De opstandelingen hebben een Nationale Libische Raad geformeerd, maar niemand weet wie en hoeveel mensen die vertegenwoordigt. Libië kent bij elkaar zo'n 140 stammen, substammen en substammetjes die geen bemoeienis van buitenaf accepteren. Alleen Gaddafi krijgt ze op één lijn.

De woordvoerder van de Libische 'volksrepubliek' ziet meer parallellen: 'Irak kwam onder de invloed van omliggende landen als Iran, dat dreigt hier ook.' Hij waarschuwt voor terreurgroepen als Al-Qaida, die in het machtsvacuüm zullen springen, net zoals in Irak. Enorme aantallen vluchtelingen zullen Europa overspoelen, net als toen. De aanvallers realiseren zich niet dat dictators ook hun voordeel hebben, lijkt hij ermee te willen zeggen. Moussa Ibrahim wijst op de belangrijkste overeenkomst: 'Beide oorlogen hebben hetzelfde doel: olie.' Irak en Libië hebben grote voorraden fossiele brandstoffen. De prijs in menselijke ellende is daaraan ondergeschikt, volgens hem. 'Olie is dikker dan bloed.'

Als propagandamiddel is Moussa's vergelijking tussen de twee Arabische landen niet bijzonder geschikt. We weten hoe het is afgelopen met Saddam Hoessein. Na 35 jaar alleenheerschappij werd hij verdreven en op 30 december 2006 opgehangen. Muammar Gaddafi (68) overleefde net als Saddam de eerste bombardementen op zijn complex. Maar na week hebben vliegtuigbommen en kruisraketten nagenoeg alle radarinstallaties uitgeschakeld en zijn de NAVO-landen heer en meester in het Libische luchtruim. Zoals toen.

Onderwijl komen er mensen om. Sergeant Fatih Issa Abu Bakr was 29 toen hij met kornuiten op de vlucht sloeg uit de omgeving van de opstandelingenhoofdstad Benghazi. Franse gevechtsvliegtuigen waren gesignaleerd. De no-flyzone was juist van kracht en ze waren bang dat hun materieel aan kanonnen, tanks en vrachtwagens een doelwit zouden vormen. Dus reden ze halsoverkop naar hun basis in Ajdabiya. Fatih zou er nooit aankomen, vertelt zijn oom Saleh Muttar Ibrahim, een docent aan de Baniwalid-universiteit. Het konvooi werd beschoten waarbij tientallen Gaddafi-getrouwen de dood vonden. De ooms van vader en moeder zitten in het eenvoudige huis. Geen stoelen of banken maar matrassen en kussens langs de muur. Een portret van leider Gaddafi op het enige meubelstuk, de televisie. Hij toont zijn foto, een jongen met een smal gezicht en een lange neus die emotieloos de lens inkijkt. 'Hij gaf zijn leven voor zijn vaderland en zijn leider.' zegt een oom. Een ander: 'Hij stierf als martelaar.'

Direct na zijn middelbare school meldde Fatih zich bij het leger en na tien jaar was hij opgeklommen tot onder-officier infanterist bij de Sadi-Brigade. Hij trouwde en kreeg twee kinderen. Een geliefd persoon, hielp iedereen, weten de aanwezigen, terwijl buiten vrouwen pro-Gaddafi leuzen schreeuwen. Een haalt de trekker over van een geweer. 'Hij vocht tegen benden van niet-Libiërs, ook Afghanen, zeggen de mannen. Hij is hier begraven. Zijn vrouw en zijn twee kinderen van een en twee jaar zijn vertrokken naar haar vader, dat is onze cultuur.' Regelmatige controles door militairen en burgerwachten vertragen het 160 kilometer lange traject door de woestijn. De tanks die op belangrijke kruispunten stonden opgesteld zijn verdwenen uit angst voor aanvallen. Het luchtafweergeschut is gemonteerd op pick-ups en zoekt om dezelfde reden steeds een andere locatie. Om de luchtaanvallers te misleiden steken bij een checkpoint vier ijzeren buizen uit een stuk beton. Uit passerende bussen zwaaien militairen die op weg zijn naar het front. Beelden die ik ook uit Irak ken.

De verhalen Sergeant Fatih haalde basis niet en Spreekbuis Gaddafi weet precies hoe het zit staan in hun geheel in De Pers.

De foto nam ik voor het huis van de omgekomen militair. Zijn foto wordt getoond naast die van zijn twee kinderen.

 

Labels: Midden-Oosten 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken