Weblog

Beul Van Ommen Dood

woensdag 29 april 2009

kleinbikker

Oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker is dood. Lang was het geheim, maar gisteren was ik in Haspe en belde aan bij zijn appartement. De brievenbus was dichtgeplakt. Hij stierf al op 1 november 2008 door een natuurlijke oorzaak. Bikker was een van de vier nog voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland.

Door zijn brute optreden stond Bikker, geboren in Alblasserwaard in 1915, bekend als de 'Beul van Ommen'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloeg hij genadeloos in op de gevangenen van het strafkamp Erica in de provincie Overijssel. Als elite-soldaat bij de SS vocht hij aan het Oostfront en nam hij in Nederland deel aan razzia's. In november 1944 schoot hij verzetsman Jan Houtman dood met 9 kogels. Volgens een getuige richtte Bikker zijn machinepistool op Houtman die bij zijn vlucht was gevallen en riep: en nou ook goed dood.' Voor deze moord werd hij na de oorlog door de Bijzondere Rechtspleging tot de doodstraf veroordeeld. In cassatie werd dit afgezwakt tot 'onherroepelijk levenslang'. Op Tweede Kerstdag 1952 ontsnapte Bikker samen met zes andere oorlogsmisdadigers uit de Koepelgevangenis van Breda. Hij vluchtte naar Duitsland waar hij ruim een halve eeuw ongemoeid kon leven dankzij de naturalisatieregeling 'Erlass des Führers'. Uitlevering aan Nederland werd daardoor onmogelijk. Een nieuw strafproces in Hagen voor de moord op Houtman werd in februari 2004 afgelast wegens zijn neurotische problemen. Volgens de rechtbank zou Bikker inmiddels te zwak zijn en 'geestelijk niet begrijpen waarom hij de gevangenis in zou moeten'. Het bleek komedie. Ondanks zijn ziekte leefde hij vijf jaar lang als een gezonde man verder. Een buurvrouw die ik sprak: 'Hij liep met een stok maar ik zag hem regelmatig boodschappen doen.' In een interview twee jaar geleden met mij ontkende een kwieke Bikker spijt te hebben van zijn daden. 'Nee.' Ook wilde hij niks meer 'mit Holland zu tun habben'.

Bikker ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats in Hapse. In een anoniem graf.

Het artikel staat in De Pers. Zie ook de uitzending van Pauw en Witteman van 29 april.

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken