Weblog

Anraat & Irak

woensdag 01 juli 2009

 

Het wordt tijd dat Nederland de rechten van slachtoffers van oorlogsmisdaden beter gaat behartigen. Dat zei VVD-Kamerlid Fred Teeven gisteren tegen mij na een uitspraak van de Hoge Raad in de zaak tegen gifgasleverancier Frans van Anraat... Teeven, voormalig officier van justitie, ´gaat stappen ondernemen' nu het hoogste rechtscollege van Nederland heeft besloten geen schadevergoeding toe te kennen aan gifgasslachtoffers uit Irak en Iran. De behandeling van zo'n zaak zou 'te ingewikkeld' zijn. De nationale wetgeving in die landen moet dan worden meegewogen. Teeven: 'Ik wil de rechten van slachtoffers beter verankeren in de wet.' Hij gaat hiervoor na het reces een wetsvoorstel indienen. Mogelijk wordt de Wet Internationale Misdrijven aangepast. 

Teeven en ik hebben samengewerkt bij de veroordeling van Neerlands grootste oorlogsmisdadiger. Ik bracht Van Anraat in de publiciteit, zie mijn boek 'Geen cent spijt'. Fred Teeven zorgde voor de aanklacht die F.C.A. achter de tralies bracht. U weet het vast nog: De Nederlandse zakenman Frans van Anraat (geboren in Den Helder en inmiddels 66 jaar) leverde tussen oktober 1984 en januari 1989 volgens schattingen van de Verenigde Naties 1117 ton thiodiglycol, een grondstof voor het blaartrekkende mosterdgas, aan de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Door deze jarenlange illegale handel zouden naar schatting 120.000 doden en gewonden zijn gevallen. Overlevenden kampen nog dagelijks met gezondheidsproblemen, zoals moeizame ademhaling en huidirritaties.

Advocate Liesbeth Zegveld, die zestien slachtoffers vertegenwoordigt, noemt de afwijzing van een schadevergoeding door de Hoge Raad teleurstellend. 'Het kan toch niet zo zijn dat slachtoffers van een internationaal misdrijf in Nederland de deur wordt gewezen?' Het Internationaal Strafhof en het Cambodja Tribunaal erkennen wel de rechten van gedupeerden van oorlogsmisdaden, zei ze gisteren tegen mij. 'We gaan nu zelf een civiele vordering indienen voor slachtoffers uit acht dorpen waarvan vaststaat dat die met de chemicaliën van Van Anraat zijn bestookt.'

Frans van Anraat uit Den Helder werd in december 2005 veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. In hoger beroep werd deze straf in mei 2007 verhoogd tot zeventien jaar. De Hoge Raad verminderde gisteren de straf weer met zes maanden, vanwege de lange behandeling in cassatie. De Hoge Raad bevestigde dat de Nederlandse rechter de rechtsmacht heeft om over oorlogsmisdaden van een Nederlandse burger begaan in het buitenland te oordelen.

Ander nieuws uit Irak is de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit de Iraakse steden. Dat zal de oorlog niet direct doen stoppen, voorspelde ik gisteren in het VRT- duidingsprogramma Ter Zake. Dat kunt u hier (Terzake  30/6/2009) terugzien.

Foto van brandend Bagdad in april 2003 gezien vanuit kamer 1004 van het Palestine Hotel. De Irakezen staken olie in brand om de Amerikanen het zicht te ontnemen bij luchtaanvallen. Veel heeft het niet geholpen. Op 9 april rolden de tanks het centrum in.

Labels: Frans van Anraat  Irak  oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken