Weblog

Kamervragen over Oorlog & Beulen

zondag 13 september 2009

 

Ik geef u een up date van Kamervragen naar aanleiding van artikelen en onderzoeken van de laatste maand. Waarmee ik wil zeggen: het schrijven én lezen van artikelen heeft dus wel degelijk zin... Zo eisten PvdA-Tweedekamerleden Ton Heerts en Hans Spekman op 9 september van Justitie-staatssecretaris Albayrak in Kamervragen  hoe Nederland de vervolging van oorlogsmisdadigers aanpakt. Afgelopen maandag uitte ex-officier van justitie Fred Teeven in mijn artikel in De Pers zware kritiek op de tegenwerking door ministeries bij het onderzoek naar oorlogsmisdadiger Frans van Anraat. Officieren van justitie Ward Ferdinandusse en Hester van Bruggen, die het Team Internationale Misdrijven aansturen, stelden in het artikel Nederland vrijhaven voor oorlogsbeulen dat  de huidge  'beperkte en achterhaalde wetgeving' niet voldoet om de zaak van 350 van oorlogsmisdaden verdachte asielzoekers daadkrachtig aan te pakken. Ondanks beloften van het ministerie van Justitie dat Nederland geen 'vluchthaven' mag zijn, is de laatste drie jaar niemand aangeklaagd en zijn door Nederlandse rechters slechts drie oorlogsmisdadigers in zes jaar tijd definitief veroordeeld.

Ben benieuwd naar de antwoorden.

Op 1 september gaven de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking uitsluitsel over de vragen van VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn over de bestedingen van belastinggeld in de provincie Uruzgan. Dit naar aanleiding van een artikel Missie Moedeloos in De Pers en een Netwerk-uitzending van mijn hand. U kunt hier vraag en antwoord nalezen.

De antwoorden van deze drie bewinslieden heb ik uiteraard getoetst bij mijn bronnen in Uruzgan. En wat die constateerden? De ministers jokken de Tweede Kamer keihard voor! Aan de leraren in Uruzgan is twee maanden salaris betaald. Ze hebben nog steeds zo'n vier maanden tegoed!

Verder trok SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen aan de bel bij de minister van Justitie over de vervolging van De Laatste Drie voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland: Boere, Faber en Bruins. Zie haar website. Deze antwoorden moeten nog komen

Over deze zaak hebben we regelmatig contact. Krista van Velzen, samen met Fred Teeven, steunt mijn stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Veel waardering heb ik voor de inzet van beiden!

De foto nam ik deze zomer op het kerkhof van Laken, Brussel. Een door verdriet verscheurde familie plaatste dit monument op het graf van hun omgekomen zoon bij de eerste oorlogsdagen van 1914. 'Heel bijzonder confronterend.  Andere woorden kan ik er niet voor vinden.

 

Labels: Afghanistan  oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken