Weblog

Proces Boere

donderdag 29 oktober 2009

Met veel bombarie is eindelijk het proces tegen de Nederlandse oud-SS'er Heinrich Boere in Aken begonnen. Ik was er naar toe gereden met nabestaande Teun de Groot hier vooraan op de foto.... Als blikken konden doden dan had 88-jarige SS'er Heinrich Boere al de eerste zittingsdag het loodje gelegd in de uitpuilende rechtzaal van het Landgericht. Minutenlang woedde een woordenloze strijd tussen de verdachte van een drievoudige moord in 1944 en de zoon van zijn slachtoffer Teun de Groot. Zittend op een rolstoel achter kogelwerend glas en gekleed in blauw hemd, sloot het lid van het moordcommando 'Feldmijer' als eerste de ogen. Uit schaamte of vermoeidheid werd mij niet duidelijk. Boere kampt met hartproblemen en regelmatig wordt zijn bloeddruk gemeten. Misprijzend zei Teun de Groot over hun eerste confrontatie tegen me: 'Wat een uitgezakt figuur.' Als Nebenankläger was hij speciaal uit Heiloo gekomen voor wat hij een van de belangrijkste dagen van zijn leven noemde. 'Een zegetocht'. En zo voelde ik dat ook.

De Groot hield een briefje klaar. Na het lezen van de officiële aanklacht zou hij volgens schema het woord voeren. De eerste zin luidde: 'Ik ben blij dat ik je na 65 jaar in de ogen kan kijken.' Ook wilde hij zeggen dat als Boere echt berouw wil tonen hij de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg moet accepteren. Maar de verdediger van Boere, advocaat Gordon Christiansen, gooide roet in het eten. Gestoken in zwarte toga las hij een bezwaarschrift voor waarin stond dat door uitlatingen van de officier van justitie Ulrich Maas, die tegen Boere bij voorbaat tot levenslang wil veroordelen, 'geen eerlijk proces' kon plaatsvinden. Daarop schorte rechtbankvoorzitter Gerd Nohl voor overleg het proces. Teun de Groot was teleurgesteld. Het briefje verdween in de binnenzak. 'Hij heeft het mooi voor elkaar, die klootzak.' Het proces duurt tot half december maar De Groot komt niet terug. Zijn advocaat Detlef Hartmann zal zijn woorden voorlezen op de volgende procesdag, aanstaande maandag.

Deze Detlef Hartmann, een alleraardigste man, uitte al eerder tegenover mij 'grote twijfels' Boere de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengt bij een veroordeling. 'Als Boere in hoger beroep gaat, is hij zeker nog een jaar vrij man. Daarbij vinden de doktoren hem wel fit genoeg om het proces te volgen, maar misschien niet om zijn eventuele straf uit te zitten.' Hoe lang het proces duurt hangt af van de verdediging, meent hij. 'Als Boere zijn daden bekent is er geen probleem. Maar ik denk dat zijn advocaat meent dat het doodschieten een wettige represaille was.' Eerder zei Boere dat hij doodde op Duits bevel en dat hem verteld was dat het om terroristen ging. De Nederlandse Bijzondere Raad van Cassatie bestempelde na de Tweede Wereldoorlog deze Silbertanne-moorden, waarbij als anti-Duits bekend staande Nederlanders zonder enige vorm van proces werden geliquideerd, overigens als oorlogsmisdrijven.

Boere's advocaat Gordon Christansen krijgt een hele kluif aan het proces. Vandaar het relletje de eerste zittingsdag. Boere zelf heeft in eerdere interviews zijn daden erkent. De enige nog levende getuige Jacobus Besteman vertelde vorige week in De Pers dat hij niet zal verschijnen.

Wil ik nog kwijt dat de ontvangst in Aken van Teun de Groot en mij door mensen als historicus Stephan Stracke en vrienden, die de avond voor het proces een bijeenkomst hadden georganiseerd, hartverwarmend was. In Duitsland leeft de Tweede Wereldoorlog wellicht meer dan in Nederland. En dat doet me goed.

Teun de Groot blijft overigens 'heel optimistisch' over het verloop van het proces. Hij zei me: 'Ik denk dat het uitdraait op een veroordeling. De officier van justitie Ulrich Maass zal driemaal levenslang eisen. En Boere heeft maar één leven.´ Hoewel Boere zich voortbeweegt in een rolstoel kan hij vragen goed beantwoorden. 'Hij heeft ze best op een rijtje.'

In een recente uitzending van Eenvandaag zei Boere die woont in een bejaardencentrum net over de Duitse grens in Eschweiler, dat celstraf hem koud laat. 'In de gevangenis hebben ze ook televisie.'

De Nederlandse justitie is 'niet benaderd' voor assistentie bij het proces tegen Heinrich Boere die in Nederland nog altijd gesignaleerd staat. Ook worden er geen waarnemers gestuurd naar Aken. 'Het is een Duitse aangelegenheid,' zo laat een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Arnhem weten. Het vonnis wordt niet voor het nieuwe jaar verwacht.

Mijn verhalen in De Pers kunt u hier en hier teruglezen en oudere artikelen via de website. Vul gewoon het woord Boere in bij de zoekfunctie.

Wie nog meer wil lezen of zien, verwijs ik naar een topuitzending van Pauw & Witteman waarin Teun de Groot en ik zaten en een leuke uitzending door Jelle Visser van Eenvandaag.

Ook ontmoette ik in Aken De Telegraaf-correspondent Rob Savelberg, die ooit nog eens les van mij heeft gevolgd, en iets over mij schreef in zijn krant en dat ik u niet wil onthouden.

De foto komt uit het familiealbum van de familie De Groot. Vader Teun de Groot sr. werd op 3 september 1944 door Boere vermoord.

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken