Weblog

Nieuw Bewijs tegen Faber

maandag 06 juni 2011

 

De voortvluchtige Nedernazi Klaas-Carel Faber is nooit berecht voor zijn aandeel bij de executie van Jochem Gorter. Op de vroege ochtend van 28 oktober 1944 nam kunstschilder Jochem Hendrik Gorter (39) in doorgangskamp Westerbork plaats tussen andere terdoodveroordeelden. De locatie, naast het crematorium, was niet willekeurig gekozen. Een executiepeloton met de dan 22-jarige Klaas-Carel Faber trad aan. Na de dodelijke schoten konden de lijken direct worden verbrand.

Lange tijd was er onduidelijkheid over het aantal slachtoffers van deze fusillade, 6 of 7. Bij zijn talloze verhoren heeft oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber de naam Gorter nimmer genoemd. Terwijl hij op de bewuste ochtend, uitgedost met staalhelm en karabijn, het zevental hun doodvonnis voorlas in het Nederlands.

Hij had goede redenen. Het executeren van partizanen door een bezettende macht is volkenrechtelijk - hoe bizar dat mag klinken - toegestaan. Maar het doden van mensen om hun afkomst of om minder ernstige feiten blijft hoe dan ook moord. De Sicherheitsdienst waar Faber voor werkte, wist dat Gorter gehuwd was met de jodin Bertha Gorter-Leviet, die op 19 oktober 1942 in Auschwitz was gestorven. Het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, dat de herinnering levend wil houden van alle omgekomen Nederlandse joden, vermeldt de naam van Jochem Hendrik Gorter. Een woordvoerder deelt mee dat Gorter van geboorte waarschijnlijk niet joods was maar sluit niet uit dat hij overging tot het jodendom. 'Zeker is dat hij op de lijst staat omdat hij getrouwd was met een jodin en op zijn manier ook slachtoffer was van de nazi's.'

Klaas-Carel Faber werd in 1947 ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang voor het medeplegen van 22 moorden, waaronder de zes andere op die bewuste dag:  Iman Jacob van den Bosch, Henri Rots, Hendrik Ridder, Miente Viersen, Derk ter Veld en Adriaan Veen. Maar nooit voor Gorter. Waarom is Monique Brinks, onderzoekster en kenner van de Groningse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, een raadsel als ik het haar vraag. 'Zeker is dat Gorter duidelijk van een andere categorie is dan de rest van die datum.' De kleine man met achterovergekamd haar was na verraad opgepakt wegens de handel in wapens.

Pas in 1954 meldde voormalig lid van de Duitse Ordnungspolizei in Groningen Martin Schmid in Düsseldorf de betrokkenheid van Faber in deze zaak, zo blijkt uit documenten in bezit  die ik bezit. Het eigenlijke strafdossier van Klaas-Carel Faber, die in 1952 vluchtte en sindsdien in Duitsland woont, ligt in het Nationaal Archief te Den Haag en blijft onder protest van nabestaanden en advocaten uit Israël en Duitsland gesloten zolang de Nedernazi geen toestemming geeft.

Medeplichtigheid aan de moord op Gorter kan tot een rechtszaak leiden tegen de inmiddels 89-jarige oud-werknemer van de Audi-fabrieken in de Beierse stad Ingolstadt. Het Openbaar Ministerie in München heeft het aandragen van nieuwe feiten namelijk als voorwaarde gesteld. De kans dat Faber achter de tralies verdwijnt, groeit sowieso. Duitsland, dat vorige maand weigerde Faber aan Nederland over te dragen, is volgens het kaderbesluit Europees Arrestatiebevel verplicht nu zelf de levenslange celstraf uit te voeren. Er is licht aan het einde van de tunnel.

Het verhaal Faber pleegde zeven moorden plus reacties staan in De Pers. De bovenste foto is na zijn arrestatie in 1945. De onderste foto nam ik een paar jaar geleden in Ingolstadt. Hij was toen aan de tippel. Voor hoe lang nog?

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken