Weblog

SS'er Bruins ook de Cel?

woensdag 22 februari 2012

Siert Bruins

De druk op de laatste voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland blijft onveranderd hoog. Mijn goede collega nazi-jager dr. Stephan Stracke wil de 90-jarige voortvluchtige oorlogsmisdadiger Siert Bruins voor de rechtbank dagen wegens de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit Bierum. Als lid van de Sicherheitsdienst schoot Bruins met een Duitse collega de 36-jarige landbouwer in de nacht van 21 op 22 september 1944 in Appingedam dood. Na de oorlog ontsnapte Bruins naar West-Duitsland waar hij uiteindelijk op 22 februari 1980 voor de rechtbank van Hagen werd veroordeeld. Stracke: ‘De dood van Dijkema werd Bruins bij de aanklacht in de schoenen geschoven maar de rechter heeft in het vonnis geen uitspraak gedaan over de executie van de verzetsman.’ Wel kreeg Bruins zeven jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij er vijf uitzat, als ‘beihilfe’ bij de moord op de joodse gebroeders Lazarus en Meijer Sleutelberg op 25 april 1945 in Delfzijl.

Historicus Stracke en ik spraken elkaar de laatste jaren regelmatig over voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadigers. Hij weet veel en graaft diep. De medewerker van de Bergische Universiteit van Wuppertal ziet door jurisprudentie uit recente processen nu wel een mogelijkheid Siert Bruins veroordeeld te krijgen voor de moord op Dijkema. Bij het proces tegen oorlogsmisdadiger Heinrich Boere in 2010 werd geoordeeld dat ‘executies ook al betreft het partizanen niet altijd als rechtvaardige represailles mogen worden gezien’. Stracke, die een reputatie heeft opgebouwd bij het vinden van extra bewijslast tegen Heinrich Boere, wilt dat Bruins de stress voelt van een nieuw proces. ‘Al zou het voor één symbolische dag cel zijn.’ In de voorbereidingen tot een eventueel proces werkt Stracke samen met advocaat Detlef Hartmann die nabestaanden van slachtoffers van Boere bijstond.

Siert Bruins werd op zijn 18de lid van de NSB en vocht als SS’er aan het oostfront. In Nederland is Bruins na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang. Duitsland wil de ex-SS’er tot op de dag van vandaag niet uitleveren omdat hij door een Führererlass uit 1943 de Duitse nationaliteit heeft verworven. Bruins woont onder de naam Siegfried Bruns in Altenbreckerfeld, Westfalen. Ik zocht hem regelmatig op of belde hem. In de regel stond hij me te woord maar nu weigert hij telefonisch ieder commentaar. ‘Mit Holland will er nichts zu tun haben’, zegt zijn vrouw.

Naast Bruins wacht de eveneens 90-jarige Haarlemmer Klaas Carel Faber mogelijk de cel. De rechtbank in Ingolstadt beslist deze maanden of hij een in Nederland opgelegde levenslange gevangenisstraf alsnog in een Duitse cel moet uitzitten.

Het verhaal Nazi-jager aast op Nederlander stond in De Pers. Op de foto staat Siert Bruins in oude tijden.

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken