Weblog

Medak & de Nederlanders

woensdag 28 januari 2009

Het Landelijk Parket onderzoekt opnieuw de betrokkenheid van Nederlanders bij de moord en mishandeling van Serviërs in 1993, schrijf ik vandaag in De Pers.
Ik kreeg een tip en begon rond te bellen. Dat is niet zo moeilijk want de meesten vrijwilligers uit de Joegoslavische oorlog (1991-1995) ken ik.
De Brabander Joost van D. is door de Nationale Recherche opgeroepen voor een gesprek. Hij vocht als vrijwilliger bij het Kroatische leger. ‘Een rechercheur zei dat er grote druk is van buitenaf om het onderzoek op te pakken. Servië zeurt al jaren om onze uitlevering.’ Hij ontkent elke betrokkenheid bij het bloedbad in de Servische Medak-enclave in september 1993.
‘Ik vertrok uit Kroatië op 18 september 1992 een jaar eerder.’ Zijn alibi is keihard. ‘Tijdens de operatie zat ik in het Huis van Bewaring in Den Bosch wegens verboden wapenbezit.’
Ik acht de kans op vervolging erg klein. Ik heb toentertijd de zaak Medak uitputtend gevolgd. Ook officier van justitie militaire zaken mr. Arnout Besier in Arnhem onderzocht als leider van het Nationaal Opsporingsteam Joegoslavische Oorlogsmisdadigers, al in 2001 eerder de zaak Medak. Toen bleek er 'onvoldoende grondslag' te zijn voor vervolging.

Mocht het niet tot vervolging komen is dit de zoveelste tegenslag voor het Openbaar Ministerie bij het vervolgen van oorlogsmisdadigers. Ondanks beloften van justitieminister Hirsch Ballin, namelijk het rechercheren naar plegers van genocide en oorlogsmisdadigers te intensifiëren. zijn sinds augustus 2006 geen arrestaties meer verricht.

Lees het artikel Nederlandse ‘huurlingen’ verhoord

De foto nam ik in januari 1992 aan het Kroatische front. De derde man van links is Johan Tilder die in 1994 in Servische gevangenschap overleed.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken