Weblog

Poppenkast International

vrijdag 05 december 2008

Nee, u zult me komende woensdagavond niet zien in het tv-programma ‘Vlammen voor de Vrijheid’, een samenkomst georganiseerd door Amnesty International en uitgezonden door de Vara op Ned. 2 ter gelegenheid van 60 jaar Mensenrechten.
Uitgenodigd was ik wel. Ik krijg per slot van rekening de Clara Meijer-Wichmann Penning 2008, een zeer prestigieuze mensenrechtenprijs in Nederland. En het leek de organisatie wel leuk als ik zou opdraven.
Ik zou twee dingen mogen zeggen in de Koninklijke Carré. Ten eerste mijn mening geven over artikel 19 van het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten: ‘Iedereen heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting.’ Geen punt.

Toen kwam er een tweede voorstel. Om ook deel te nemen aan een discussie over mensenrechten aan een tafel samen met Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders.
Ik riep meteen ‘graag’, want ik hoor graag wat regeringsexcuses over ons militair gedrag in Uruzgan. Bijvoorbeeld over bombardementen die zelfs de hoogste regionale ISAF-commandant ‘in strijd met het oorlogsrecht’ noemde.
Om vervolgens te roepen: ‘dat wilt Koenders vast niet, met mij aan één tafel. Bert praat natuurlijk graag over kwalijke mensenrechtenschendingen door regiems in –niet economisch belangrijke landen als- Zimbabwe. Maar is stil over wat we zelf aanrichten.

En inderdaad. Enkele dagen later kwam een samenstelster met het bericht dat door ‘voortschrijdend inzicht’ ik naar een ander gesprek werd doorgeschoven. Dat gesprek zou gaan over de Amerikaanse strafgevangenis Quantánamo-Bay. Nu ben ik erg tegen het zonder beschuldigingen opsluiten van verdachten, maar dat verhaal kennen we al. Daarbij Qantánamo gaat dicht! Neem Uruzgan, herhaalde ik. Dat speelt nu! En mijn prijs krijg ik voor mijn Afghanistan-berichtgeving. Tja, dat zou toch erg moeilijk worden. Er zou misschien één minuutje over Afghanistan gesproken kunnen worden. Ik eiste dat op een mensenrechtenavond ook duidelijk aandacht moest zijn voor ónze misstanden. Take it or leave it, zei ik.

Dus geen Carré.

U kunt rustig kijken. Er treden veel artiesten op. Zelf bedank ik. Voor Poppenkast International ben ik te oud.

PS voor alle duidelijkheid. De Penning accepteer ik met meer dan groot genoegen. Die krijg ik ook woensdag in de Amstelkerk waar ik van organsiaties Liga voor de Rechten van de Mens en J'Accuse uiteraard wel alle gelegenheid heb om over de inhoud van mijn werk te babbelen.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken