Weblog

Gifgas

vrijdag 14 november 2008

Nederland draagt grote verantwoordelijkheid voor de chemische aanvallen op Koerden en Iran in de jaren tachtig. Zo blijkt opnieuw uit een zaterdag op het internet verschenen geheim VN-rapport.
Het tot kort ‘top secret’ rapport van de Verenigde Naties over Irak’s gifgasprogramma wijst resoluut de beschuldigende vinger naar ons land. Bedrijven als Melchemie Holland bv uit Arnhem, KBS uit Terneuzen en de reeds tot 17 jaar celstraf veroordeelde zakenman Frans van Anraat worden met naam genoemd op een lijst met bankgaranties voor de aanschaf van grondstoffen voor ‘CW-programmes’ wat staat voor het chemische oorlogsvoeringsprogramma van Saddam Hoessein.
Bij het schrijven van mijn boek ‘De jacht op Frans van Anraat' had ik inzicht in het rapport zonder de mogelijkheid kopieën te maken. Prima dat het nu algemeen bekend is. Zo leverde KBS, in maart 1983, 500 ton Thiodiglycol, grondstof voor mosterdgas. Naar aanleiding van het ‘Iraq's Full, Final and Complete Disclosure’ stelde ik in boek vast dat ruwweg de helft van alle leveranties liep door Nederlandse handen.

Het gifgas werd ingezet tijdens de oorlog met Iran (1980-1988) en tegen de eigen Irakese bevolking. In het Koerdische stadje Halabja, Noord-Irak, stikten op 16 maart 1988 vijfduizend mensen in een mengsel van mosterd- en zenuwgassen. Het was de grootste aanval met gas in de geschiedenis en maakte deel uit van de Anfal-campagne die in 1987 en 1988 totaal zo’n 20.000 gifgasslachtoffers kende.
De Tweede Kamer kan met deze duidelijke Nederlandse inbreng niet om een enquête heen, meent Frank Slijper van comité ‘Campagne tegen Wapenhandel’. ’VVD-er Fred Teeven vindt een breed onderzoek naar de rol van het Nederlands bedrijfleven onnodig. Niet vreemd want zijn partijgenoot Frits Bolkestein gaf als staatsecretaris Economische Zaken toestemming voor leveringen van grondstoffen die ook gebruikt konden worden voor de productie van gifgas.’ Overigens vroeg Fred Teeven samen met Harry van Bommel en Krista van Velzen (beiden SP) in maart de Nederlandse regering wel de gifgasaanvallen op de Koerden te bestempelen als ‘genocide’, de ergste misdrijf in het internationaal recht. Kabinet Balkende weigerde want ze vindt dit een zaak voor de regering van Irak. Internationaal vestigt Frank Slijper zijn hoop op een initiatief van Nederlandse, Portugese en Duitse leden van het Europees parlement dat pleit voor erkenning van de genocide. Tot nu toe heeft alleen de Koerdische Regionale Regering deze stap gezet.

De Nederlandse onderzoeker Joost Hiltermann van de International Crisis Group waarschuwde mij in Halabja -waar we elkaar bij mijn laatste bezoek tegenkwamen- voor teveel optimisme. ‘Geen ander land of organisatie zet zich daar voor in. Het kost veel geld en tijd en is geen prioriteit. Terwijl het goed zou zijn als voorbeeld naar anderen.’ Zelf ziet hij de gifgasaanvallen als ‘een misdrijf tegen de menselijkheid’. Genocide lijkt hem niet haalbaar. ‘Probleem is dat je moet bewijzen dat het tegen de bevolking is ingezet met de bedoeling om ze allemaal uit te moorden, man, vrouw en kind.’ Toegeven zet de deur wagenwijd openen voor miljardenclaims van de slachtoffers waaronder ook tienduizenden uit Iran.

*Het artikel staat vandaag in De Pers Koerden-vergast-met-onze hulp.
*Het volledige rapport is hier te lezen.
*De foto heb ik van internet geplukt en is gemaakt in de buurt van Halabja in maart 1988.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken