Weblog

Over Vrede en toch Oorlog

donderdag 16 oktober 2008

U hebt er vast over gehoord: De voorgenomen vredesonderhandeling met de Taliban. In een artikel voor De Pers vandaag waarschuw ik dat ze de positie van Nederlandse militairen in Uruzgan zal verergeren. Meer aanvallen en langer verblijf in Uruzgan, is mijn voorspelling.

Het eerste: met wie je moet onderhandelen? De Taliban in Uruzgan bestaat uit drie groepen, vertelde een lokale inwoner mij. Hij is nauw betrokken bij een lokale Talibanchef uit het dorp Surkh-Murghab en weet waar-ie het over heeft. Zestig procent van de Talibanstrijders in deze ‘Nederlandse provincie’ willen best deel uitmaken van de regering. ‘Alleen, de rest, veertig procent zijn strikte Talibans, die wraak willen voor verloren familieleden, en de Pakistaanse Talibs betaald door het buitenland die het beste zijn uitgerust.’ Zij zullen nooit onderhandelen zolang 70.000 buitenlandse militairen in Afghanistan verblijven, verzekert hij.

Het tweede: Vredesonderhandelingen maakt het voor de Nederlandse militairen op het slagveld niet gemakkelijker. Het moreel van de Taliban-vechters krijgt een enorme stuwing. Zij ruiken de overwinning. Ook zal de bevolking kiezen voor de uiteindelijke morele winnaar, in dit geval de Taliban. Het gevolg is dat de supporters van de Nederlanders een goed heenkomen zoeken en er nog minder levensreddende inlichtingen, over bijvoorbeeld bermmijnen uit het publiek komen.

Het derde: Nederlandse troepen ook na 2010 actief in Uruzgan blijven. Terugtrekking zal de positie van de Afghaanse president verzwakken denken in dat geval zowel de Amerikaanse als de Nederlandse regering.

Het moraal: De krijgsgeschiedenis leert vooral dat vredesonderhandelingen het opvoeren van de gevechten betekenen. Winst op het slagveld betaalt zich immers terug aan de conferentietafel. Zo vielen de meeste van de circa 4700 omgekomen Nederlandse militairen tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) pas na de akkoorden van Linggadjatie in maart 1947 en formele wapenstilstand van januari 1948. Hetzelfde horror scenario is ook mogelijk in Uruzgan.

De reacties: Defensie-woordvoerder Operatiën Robin Middel ziet in vredesgesprekken uitvoering van de Nederlandse drie D’s strategie, winnen door Defence, Development and Diplomacy. Inhoudelijk onthoudt hij zich van commentaar: ‘Het is aan de Afghanen om de discussie te voeren.’ Over groter gevaar voor de Nederlandse militairen: ‘Ik zie geen aanleiding om ons al zorgen te maken.’

Het grote geheim: Hans van Baalen, woordvoerder Defensie vertrekt als VVD lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen naar Brussel. Zijn collega, oud minister van Defensie Henk Kamp, pakt zijn koffer voor de Antillen. Hij wordt commissaris voor de eilanden Bonaire, st. Eustatius en Saba. De overeenkomst? Alle twee zeiden dat Nederland zich moet terugtrekken uit Uruzgan, de een in 2008 en de ander in 2010. En dat gebeurt niet. Dus houden ze de eer aan zichzelf en laten de rotzooi aan ons.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken