Weblog

Ook gij België

donderdag 12 juni 2008

Het gaat slecht met de Belgische journalistiek. Ook bij onze zuiderburen steekt de embed-draak zijn kop om de hoek. Twee journalistes van de Vlaamse krant De Standaard en een van de francofone Le Soir verblijven dezer dagen ‘embedded’ bij de Nederlandse militairen in Uruzgan. Gaan onze zuiderburen ook door de knieën voor de censuur? Aan het woord hoofdredacteur van De Standaard Bart Sturtewagen die ik sprak voor De Pers.

Ook gij embedded?
“Belgische troepen vertrekken na de zomer richting het zuiden van Afghanistan. We willen alvast wat rondkijken en hebben een goede relatie met het Nederlandse leger. Vandaar.”

De Standaard mag niets schrijven wat de missie in gevaar brengt of een slechte naam bezorgd?
“Vooral mogen we niks schrijven wat de veiligheid van de troepen dus ook van mijn journalisten in gevaar brengt. En dat vind ik prima. ’s Nachts denk ik wel eens: ‘er zal toch niks gebeuren met onze meiden.’”

Burgerslachtoffers van Nederlands optreden mag u niet fotograferen of interviewen?
“Kijk, als we thuis blijven, hebben we niks. Nu kunnen we een deel vertellen. Extra informatie geven. De lezer weet in welke context er wordt gewerkt. Hoor ik wat gecensureerd is en kom ik in gewetensnood dan zullen we ons er over beraden en mogelijke het bij terugkomst alsnog vermelden.”

Aha, dacht ik. Hebbes! Dus even gebeld naar de persvoorlichter ‘Operatieën’ van het Ministerie van defensie in Den Haag met de vraag: ‘Mag je na terugkomst opschrijven wat eerder is weggestreept?’ Woordvoerder Marcel Pullen antwoordde: “Zover ik weet is het nooit gebeurd. We gaan er vanuit dat journalisten de overeenkomst naleven. Het is toch een soort gentleman’s agreement.”

Terug naar de enthousiast klinkende hoofdredacteur die niet van plan lijkt de ruiten bij Defensie in te gooien. Let maar op z’n antwoord.
Vindt u dat het Belgische leger in de toekomst aan bezoekende journalisten dezelfde embed-restrictie moet opleggen?
“Ik wil het niet bij voorbaat afwijzen.”


PS Niet alleen De Standaard beperkt de blik van de lezer. Ook het weekblad Knack verzwijgt. Zo werd afgelopen week een interview met mij niet opgenomen, ondanks eerdere toezeggingen. Daarin pleitte ik voor een discussie over het sturen van vier F-16 vliegtuigen naar Kandahar dit najaar. Het verhaal werd stevig ingekort en op de site weggezet. Dus ook in België wordt gezwegen juist nu de Belgische media hun belangrijkste rol dienen te vervullen -informeren en waarschuwen voor de risico’s van een oorlog.
(Nagekomen PS2. Het artikel zou sterk verkort wel zijn geplaatst in de Knack. Hoor ik van een van de schrijvers. Toen ik het blad in handen had, heb ik ik tweemaal voor naar achteren doorgebladerd maar niks gevonden. Valt t zo goed wegstoppen dat het niet opvalt onder het kopje 'pragmatische censuur'?)

Als foto neem ik een uit de serie platgebombardeerde huizen in Uruzgan. Voor wie niet ziende blind wil zijn.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken