Weblog

Standard Operating Procedure

zaterdag 17 mei 2008

Goed boek gelezen. ‘Standard Operating Procedure’ het verhaal achter de Abu Ghraib-foto’s. U kent de snapshots vast nog wel. Mannen met onderbroek over het hoofd getrokken en vastgeklonken aan de celtralies in een extreem pijnlijke houding. Naakte lichamen opgestapeld tot een piramide met lachende bewakers die toekeken. Het boek van de Amerikaanse schrijvers Gourevtich en Morris beantwoordt de vragen achter die beelden: Wie namen de foto’s? Waarom? En vooral hoe heeft het zover kunnen komen? Om een tipje op de lichten: Burgers aangehouden door achttienjarige Amerikaanse snotneuzen met geen andere verdenking dat ze zich op ‘de verkeerde plek op de verkeerde tijd’ ophielden, vulden snel de cellen van de Abu Ghraib even buiten de hoofdstad Bagdad na de invasie van maart/april 2003. Door de administratieve chaos bleek achteraf driekwart onschuldig maar ontkwam niet aan de mishandeling en maandenlange opsluiting. CIA-verdachten werden simpelweg niet geregistreerd. De bewakers waren MP’s Militaire Politie, die geen scholing hadden, maar wel vrij spel. Wat het aan bruikbare informatie opleverde –het voorkomen vaan aanslagen op Amerikaanse militairen- was minimaal, volgens een ondervrager die in het boek aan het woord komt. Mensen die pijn lijden, zullen je alles vertellen, stelt hij.
De terreur was onbekend gebleven als niet een paar militairen zich lieten fotograferen, lachend met een sigaret in de hand naast een stapel naakte mannen. Voor de kick. Maar ook omdat, zoals de Amerikaanse Sabrina Harman zegt, dat ze bang was dat anders niemand haar verhalen zou geloven. De bekendste van de mishandelaars werd soldaat eerste klas Lyndie England. Zij poseerde met een leiband om de nek van een gevangene. Ze noemt het ‘Standard operating procedure’, de norm in de Abu Ghraib in die dagen. Ze snapt nog steeds niet wat ze fout deed. “Regels kon je niet overtreden, want die waren er niet.” Ze kreeg drie jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk was ze ook slachtoffer want haar superieuren bleven gespaard.
Dit boek is verplicht leesvoer voor wie wil voorkomen dat Nederlandse militairen zich ooit vergrijpen aan bijvoorbeeld Afghaanse gevangenen.
(The Penguin Press, New York, 2008. 286 pagina’s, Engels, €26,--in de boekhandel)


Foto is niet genomen in de Abu Graib maar in de gevangenis van al Muthanna in 2004. Wat denkt u: Zijn Nederlandse militairen ook tot zo iets in staat?

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken