Weblog

In Beklag

dinsdag 18 maart 2008

Interessante dag vandaag. Het gerechtshof in Arnhem behandelt de ‘beklagzaak’ waarin de Irakese vader Sabah Jaloud (zie foto) om de vervolging vraagt van een Nederlandse luitenant. Die schoot op 21 april 2004 zijn zoon Azhar Sabah Jaloud(29) dood bij een nachtelijk checkpoint in de zuid-Irakese provincie al Muthanna. Het Openbaar Ministerie besloot niet tot vervolging omdat deze luitenant de Rules of Engagement zou hebben gerespecteerd. Mijn onderzoek in 2004 (ik bezocht de vader, ik sprak met de onderzoeksrechter en ik bekeek het autopsierapport) gecombineerd met de opgedane kennis van advocate Liesbeth Zegveld uit het dossier, levert een heel ander beeld op. Zegveld: “De schutter beweert dat hij bewust handelde, zo zou hij gewacht hebben met schieten tot de auto voorbij was. Wat de vraag opwerpt of je dan kunt spreken van zelfverdediging. De luitenant zou 28 maal enkelschots hebben geschoten. Binnen zeven seconden. Dat lijkt me onmogelijk.”
De Jaloud-zaak kan verstrekkende gevolgen hebben omdat ook de honderden nabestaanden van burgerdoden in Uruzgan, deze stap kunnen nemen. Zegveld: ”Mocht het niet tot een strafzaak komen dan kunnen ze de militairen of de staat civiel aansprakelijk stellen.”
Lees verder in De Pers

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken