Weblog

Uruzgan: Geen vertrouwen meer in militair, politiek én journalist

dinsdag 26 februari 2008

Triest maar waar: Nederland verliest op alle fronten in Uruzgan. Zo is het vertrouwen in een Nederlandse militaire overwinning de laatste maand sterk gedaald, meldt het ministerie van Defensie. Nog maar eenderde van de Nederlanders verwacht succes in de strijd tegen de Taliban, het laagste percentage ooit. Ook denkt minder dan eenderde dat er nog sprake is van een opbouwmissie.
De Task Force Uruzgan-militairen zien, op hun beurt, de waarheid niet graag onder ogen. Samen met politici eisen ze dat defensieminister Eimert van Middelkoop naar Uruzgan afreist. Hij moet duidelijkheid verschaffen over het schietincident, begin januari, waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen. Het was 'eigen vuur’ volgens onderzoek, maar dat horen ze daar niet graag.
Het vertrouwen in de Nederlandse –embedded- media over Uruzgan lijkt niet veel beter. De Leidse studente politicologie Janet van Klink constateerde na lezing van 200 dagbladartikelen dat de norm voor vrije en onafhankelijke nieuwsvoorziening wordt geschonden. Er wordt vooral ‘een positief beeld van de Afghaanse werkelijkheid’ gegeven. (Zie blog van 13 februari)
Terwijl militairen eerlijk voor hun deceptie uitkomen, stopt de journalistiek haar hoofd in het zand. Embed-verhalen, die zijn gescreend op militaire én politieke zaken, mogen dit jaar wel meedoen met De Tegel, de belangrijkste persprijs van Nederland. Hans van Beers, voorzitter van De Tegel en in het dagelijkse leven directeur van het Conservatorium van Amsterdam, wil niet zelf aan de telefoon komen als ik hem opbel voor Revu. Hij sms’t:
“De door jouw genoemde categorie wordt op eigen merites beoordeeld. Dus uitgesloten noch bevorderd. Meer valt er niet over te melden.”
Dus geen veto op embed inzendingen noch op nominatie?
“Klopt. “Ik houd me als jury voorzitter aan de regels.”
Ondergraaft de embed-verslaggeving niet het vertrouwen in de Nederlandse journalistiek?
”Volgens mij gaat de journalistiek daar zelf over.”
Reactie van mijn kant: Nou, dan weten we het wel!

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken