Weblog

Braadworst in Uruzgan

dinsdag 19 februari 2008

Deze week suggereer ik dat Duitsland het stokje in Uruzgan na 2010 overneemt. Althans Nederland is slinks aan het lobbyen met een aardig maar ook weer doorzichtig opzetje de hete aardappel op het bordje van onze oosterbuur te flikkeren. De eerste stap is gezet op 14 december, jongsleden. Toen maakte minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bekend dat de Duitse Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit GTZ de belangrijkste ontwikkelingsprojecten in Uruzgan krijgt toegewezen. De organisatie mag in drie jaar maar liefst 34 miljoen euro besteden aan de aanleg van wegen, aan landbouwontwikkeling en aan capaciteitsopbouw voor regionaal bestuur. Het is het hoogste bedrag (‘een subsidiebeschikking’) door Nederland gegeven ooit aan een niet-gouvermentele ontwikkelingsorganisatie, afgekort NGO, in Afghanistan. Voor een verhaal in Revu heb ik links er rechts gebeld en iedereen vond het een rare gang van zaken. Willem van der Put directeur van de gezondheidsorganisatie HealthNet, die al jaren actief is in gebieden getroffen door rampen en oorlogen: “Als je het netjes wil doen schrijf je een tender uit, zodat andere organisaties kunnen meedingen. Wij hebben in Uruzgan één project betaald gekregen van 200.000 euro voor gezondheidszorg en opleiding.” De Central Asia Development Group, de enige buitenlandse organisatie werkzaam in Uruzgan, is ook niks gevraagd. ”We zijn in Uruzgan de enige organisatie werkzaam buiten het hek. Wij hebben de expertise en de know how. GTZ heeft nog nooit een project uitgevoerd in het zeer onrustige zuiden.” Een Europeaan in Kabul werkzaam in ontwikkelingswerk zet vraagtekens of het bouwen van wegen, waarvoor GTZ tien miljoen euro krijgt, wel in goede handen is: “GTZ en infrastructuur is een grap, die hebben nog nooit een steen opgeraapt en weer neergelegd. De claim dat GTZ ervaring heeft met werk in de regio's en vooral met infrastructuur, Koenders noemde dat expliciet, klopt niet.”
Blijft de vraag waarom Nederland uitgerekend met deze Duitse instelling in zee gaat. En nu denk ik hardop: Speelt Nederland een lumineus spel om de Duitse regering van Angela Merkel troepen te laten sturen naar het gewelddadige zuiden, wat ze tot nu toe weigert? Tweede-Kamerlid en oud-diplomate Mariko Peters van Groen Links, zelf jarenlang werkzaam geweest in Afghanistan, zei me al eerder: “In het algemeen vind ik dat de ontwikkelingsprojecten te veel worden bepaald door de Nederlandse militaire strategie.” Een ontwikkelingswerker in Kabul over het paaien: “Het zou een strategische overweging kunnen zijn; door een Duitse instelling daar neer te zetten en aan gevaar bloot te stellen komt er een roep om bescherming die de Duitse militairen dwingt zich daar ook te vertonen. Wel een cynische gok met de veiligheid van GTZ personeel.”
HealthNet-directeur Willem van der Put: “Het lijkt er wel op. Kijk GTZ is natuurlijk een degelijke club. Ze zijn goed in politietraining wat Nederland niet in huis heeft. Maar 34 miljoen euro is zo’n groot bedrag dan steekt de verdenking de kop op dat iets Duitsland over de streep moet trekken troepen naar het zuiden te sturen.”

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken