Weblog

Rechtszaak

dinsdag 29 januari 2008

Ik kan nu wel schrijven waar ik al die tijd zat: Afghanistan. Ik was bezig met een inventarisatie van de schade die Task Force Uruzgan tot nu toe heeft aangericht.
U weet, sinds 1 augustus 2006 brengt Nederland in de provincie Uruzgan stabiliteit namens de NAVO-geleide Internationale Veiligheidsmacht ISAF. En dat, weet u inmiddels ook, gaat gepaard met veel geweld. Bij het lucht- en artillerie bombardement op het dorp Qala-e-Ragh in het district Chora op 16 juni kwamen zo’n tachtig burgers om. In het dorp Kakrak in het district Deh Rawod stierven volgens getuigen op 25 september door bombardementen zo’n 76 burgers. Onder de overlevenden is een man die op één nacht 22 familieleden verloor. Maar ik heb meer getuigenverklaringen van mensen die door luchtbombardementen familieleden verloren.
Verschillende van deze militaire acties, waar Nederland als leidende natie van Task Force Uruzgan verantwoordelijkheid voor draagt, zouden zijn uitgevoerd zonder waarschuwing en met buitenproportioneel geweld wat indruist tegen de Geneefse Conventies. Nabestaanden hebben nu de Amsterdamse advocate en tevens hoogleraar Internationaal humanitair recht Liesbeth Zegveld gevraagd voor hen een rechtszaak te beginnen.
Deze week heb ik er een verhaal over in Nieuwe Revu en Eenvandaag besteedt er vanavond aandacht aan. Dus lezen en kijken.

Het is voor de eerste maal dat Nederlandse militairen zich tegen een aanklacht voor mogelijke oorlogsmisdaden moeten verdedigen. De zaak zal een hele lange staart hebben.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken