Weblog

RTLNieuws begaat doodzonde

dinsdag 11 december 2007

Wonen in een Brussel heeft één nadeel. Je mist berichten uit Nederland. Zoals RTL Nieuws van donderdag 6 december.
De bewuste uitzending bevatte een item over de ‘alternatieve hoorzitting Uruzgan’. Ik kom sprekend in beeld als ik een vraag beantwoord van D66 voorman Alexander Pechtold over de effecten van de embedded-journalistiek. Als voorbeeld geef ik de verslaggeving van RTL-Nieuws over de slag bij Chora waarbij het dorp Qala-e-Ragh onder Nederlands vuur lag. 70 burgers kwamen om. RTL Nieuws was in Kamp Holland toen de pantserhouwitser bulderde. RTL was in Chora na afloop waarbij een getuige uit Qala-e-Ragh werd gesproken over het bombardement.
RTL deed niks met deze informatie! Mocht niet. Dit is, zo liet ik in de hoorzitting weten, een typerend voorbeeld hoe het Nederlandse volk en de politiek de waarheid wordt onthouden.
RTL-verslaggever Jos Heymans die het item over de hoorzitting samenstelde, oreerde verontwaardigd in zijn verslag: “Het is onjuiste informatie”. “We waren daar helemaal niet dus er kon ook niks verboden worden” en ”Karskens gaat in de fout.”

Beste Jos, voordat je zoiets roept, informeer je! Lees het artikel in de VPRO-gids nr. 43 van begin november door Heere Heeresma jr. Die interviewt jullie verslaggever Jaap van Deurzen die tijdens de ‘Slag om Chora’ wel degelijk in Uruzgan zat. Tijdens de slag zag hij hoe het pantserhouwitser vanaf Kamp Holland de verwoestende granaten uitspuugde; het doel moest hij verzwijgen. Hij zegt hoe hij een getuige sprak, en filmde; ‘ik mocht een interview niet uitzenden van het leger, dat vind ik censuur.’
Wil je het uit diens eigen mond horen? Kijk het na in het mediaprogramma ‘De Leugen Regeert’ van 5 oktober.

Dus Jos? Wat nou: ‘We waren daar helemaal niet dus er kon ook niks verboden worden.’ Waarom lieg je dat? Heb je je laten omkopen door Defensie? Was je misschien die dag ‘embedded’ in Den Haag aan het werk? Moest je deze onzin zeggen van je baas? Of was het gewoon een foutje waar je spijt van hebt?
Laat mij en jouw kijkers dat weten ajb.

En voor u lezer: Dat Jaap van Deurzen zich liet aftroeven door Defensie, vergeef ik hem. Hij stapte zelf naar voren. Ik verfoei echter verslaggevers die de feiten en de censuur ontkennen. Tegen beter weten in. Dan ga je dus écht de fout in. Dan besodemieter je de kijker. Dan spuug je op de slachtoffers. Mijn mening over de uitzending van RTLNieuws is alsvolgt: Vrijwillig censuur ondergaan is een journalistieke zonde, het vervolgens loochenen voor je publiek is een journalistieke doodzonde!
Ik eis een excuus.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken