Weblog

Uruzgan zonder stem

vrijdag 07 december 2007

Ook de ‘Hoorzitting Uruzgan’ in het Tweede Kamergebouw gezien of gehoord? Niks opgevallen? Mij wel. Dat er geen parlementariërs uit Uruzgan zelf zijn uitgenodigd. U weet wel, volksvertegenwoordigers die contact hebben met de lokale mensen en hun gevoelens kunnen overbrengen. Gek eigenlijk. Bij de vorige waren ze nog welkom (net als ik). Intussen zijn ze waarschijnlijk ‘sadder but wiser’ geworden. Zoals parlementariër Abdul Khaliq. Hij verloor zijn zwager bij een buitenlandse militaire operatie in juli vorig jaar. Zijn zoon (zie foto) raakte gewond. Zijn dorp Qala-e-Ragh is in juni platgeschoten. Had hij de regeringspartijen vast onder de neus gewreven.
Een ander, parlementariër Mohammed Watanwall, klaagde lange tijd over de vorige gouverneur Abdul Hakim Munib. Terwijl de Nederlanders er zo close mee waren. ‘Naar hem moeten we luisteren’, zei PRT-commandant Gerard Koot. Drie ministers, Eimert Van Middelkoop (Defensie), Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingswerk) vonden hem dit voorjaar nog zeer geschikt voor de baan. ‘Munib is nu de gouverneur en hij blijft het,” verzekerde Verhagen. Inmiddels drukte Munib drie miljoen dollar achterover en liet hij gevangen genomen Talibanstrijders los. Konden ze weer op Nederlanders schieten. Munib woont nu in een nieuwe villa in Kabul, deels betaald door de Nederlandse belastingbetaler. Had die Watanwall vandaag ook zeker verteld.
‘Niet nemen voor de Hoorzitting,'zal het kabinet hebben gedacht.

En natuurlijk ontbreekt Navo secretaris-generaal Jaap De Hoop Scheffer. Nu het kabinet ‘ja’ heeft gezegd tegen verlenging van de Uruzgan- missie denkt-ie: ‘bekijk het verder’. Voor het front parlementariërs zou hij plechtig moeten beloven dat de Navo in 2010 zorgt voor de vervanging van Nederlanders in Uruzgan. Wilt-ie niet. Kan-ie niet. Geen ander land stuurt zijn troepen dat moeras in.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken