Weblog

Nou, nou Hubert

dinsdag 23 oktober 2007

Nadeel van Brussel is dat regionaal nieuws langzaam doordruppelt. Zo vernam ik pas na dagen dat Hubert Smeets, (oud)-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer mij afgelopen zaterdag in de Rode Hoed verweet dat ik embedded zou zijn geweest ‘in het gevolg van gouverneur Karzai’. (stond in de Volkskrant van gisteren)
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik Hubert een aardige bevlogen man vind. We hebben samen nog een biertje gedronken op het laatste Boekenbal. Daarnaast kan de ‘De Groene’ bij mij op veel sympathie rekenen. Zo was dit weekblad de eerste die tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) de wandaden door het Nederlands leger en het KNIL openbaarde door een brief te plaatsen van kapitein Zweers: ‘Een officier schrijft uit Djokja aan zijn vrienden.’(zie boek: Pleisters op de ogen, pagina 121). Die kritische houding mis ik echter in de Afghanistan-oorlog. Want alle reportages van Joeri Boom uit Uruzgan zijn ‘embedded’ tot stand gekomen. En ik verzet me tegen gemuilkorfde journalistiek zoals u intussen weet. Hubert heb ik gewezen op de nadelen.
Komt-ie zaterdag met het verwijt dat óók ik embedded zou zijn. 'Embedded', beste Hubert, betekent dat je bij een gewapende eenheid verblijft, daar buiten niet vrij kunt bewegen en dat -in het Nederlandse geval- de censor je verhaal screent op ‘operationele’ geheimen die de troepen (of de minister) in gevaar kunnen brengen. Dat is bij mij nooit gebeurd. Ik beweeg me vrij, praat met wie ik wil en leg aan niemand verantwoording af. Zeker niet aan ‘gouverneur Karzai’ want die bestaat niet in Uruzgan.
Ik geef Hubert het advies: Neem je verantwoording. Kom op voor het vrije woord. En herlees de brief in de Groene van 26 februari 1949!

Op de foto staat Nico Tak, oud-hoofd PRT in Uruzgan. Hij bracht niet alleen met leugens mijn leven vorig jaar in gevaar maar was ook dik met oud-gouverneur Munib die wegens corruptie en contacten met de Taliban het veld moest ruimen. Als embed-slet ben je deels afhankelijk van de informatie die zo’n schoenzool je geeft.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken