Weblog

Ein frischer, fröhlicher Grunberg

woensdag 29 augustus 2007

Ja hoor, defensiespreekbuis Grunberg heeft zich weer geroerd in de VPRO-gids. Onderstaand epistel heb ik als reactie gestuurd.
Eergisteren betreurden wij de tiende Nederlandse dode in Afghanistan.

‘Eigenlijk zou je moeten lachen om een spartelende Arnon Grunberg in zijn column in de VPRO-gids nr. 34. Hierin schrijft de auteur over zijn trip naar Afghanistan, uitgevoerd en betaald door het Ministerie van Defensie, het volgende:‘Ze stelden het op prijs mijn stukken te lezen voor ze werden gepubliceerd’. Maar, zegt-ie, dat was natuurlijk géén censuur. Nee, Arnon? Wat was het dan? Leesles voor militairen?
Lieden als jij, met knieën van bijenwas, zijn een aanfluiting voor de democratie -want wie gaat er nu vrijwillig akkoord met censuur? Je bent het uitschot van literair Nederland- want geen ergere schrijver dan een laffe schrijver! En voor de rest schrijf je onzin – je bent niet geniaal. Je bent gewoon goed gek!
Maar opletten mensen. De houding van Grunberg is niet grappig. Die is dieptreurig. Nederland is in oorlog. Alleen hij en zijn werkgevers willen dat niet inzien. De literaire bijlage van NRC Handelsblad accepteert een verhaal geschreven door een auteur die als eerste in 50 jaar akkoord gaat met preventieve censuur. Niemand die een vragende vinger opsteekt bij zijn relaas van ‘ein frischer, fröhlicher Krieg’. Want zo wordt deze ‘missie’ in Afghanistan door Den Haag verkocht. En Grunberg helpt ze. Graag zelfs. Hij likt niet alleen de aars van de defensievoorlieger. Hij stopt zijn hele kop erin.’


De foto is genomen in april 2003 in Bagdad. Een bewoner op de puinhopen van zijn gebombardeerde huis. Lachen volgens Arnon.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken