Weblog

Wat nou Darfur?

maandag 27 augustus 2007

Ik hoor dat er binnen het kabinet wordt gesproken over het overhevelen van een deel van de Nederlandse strijdkrachten van Afghanistan naar de Soedanese provincie Darfur. Weer een miskleun in de serie: wij politici zijn te dom/laf/onvolwassen/beperkt om het probleem met onze mond en overtuiging op te lossen. Dus we trekken een blik militairen open. Mag wat kosten, als de mensen maar niet denken dat we wilsonbekwaam zijn. Dat het geld beter gebruikt kan worden om de nood te ledigen, komt niet in ze op. Net als in Uruzgan. Twintig miljoen euro voor de bevolking en een slordige 600 miljoen euro voor militair industrieel complex.
Troepen naar Darfur vind ik daarom geen goed idee, maar dat zal u niet verrassen.

Darfur is groot!
De provincie is ruim 11 maal Nederland, bijna zo groot als Frankrijk. Verharde wegen zijn zo goed als onbestaand. Sinds het uitbreken van de oorlog in 2003, is het gebied nagenoeg verlaten. In een ontvolkt gebied is een regulier VN-leger in het nadeel. De aanvoerwegen naar de kampen zijn lang en ongecontroleerd.

En de buitenlandse troepenmacht is al zo klein!
Ruim 24.000 militairen en agenten wil de Verenigde Naties sturen. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. Ze zijn een makkelijk doelwit voor hinderlagen, mijnen en beschietingen.

Meer militairen heeft geen zin. Het mandaat is krachteloos!
De VN-militairen en agenten mogen zichzelf en de hulpverleners beschermen. De Arabische Janjaweed-rebellen, de veroorzakers van het geweld, die dorpen overvallen; mannen doden, vrouwen verkrachten en hutten verbranden, mogen ze niet ontwapenen. Critici, waaronder oud-VN gedelegeerde Jan Pronk, is daarom sceptisch over het effect van het VN-besluit. De regering van Soedan die de Janjaweed steunt, heeft zich nog nooit aan een resolutie van de VN-Veiligheidsraad gehouden, stelt hij.

Ook het verzet in Darfur ligt overhoop!
De bevrijdingsgroepen van Darfur vechten niet alleen tegen de Janjaweed maar zijn ook onderling slaags. De kans is bestaat dat de VN-vredesmacht verstrikt raken in een onoverzichtelijke kluwen van geweld. De ervaring leert dat buitenlandse troepen alleen vrede kunnen handhaven als de strijdende partijen dat willen, zoals in Sierra Leone en Liberia. Vrede afdwingen, zoals in Irak en Afghanistan, is tot mislukken gedoemd.

Daarbij Nederland is al in Darfur!
Vijftien Nederland militairen en 15 politieagenten maken deel uit van UNAMID United Nation Advanced Mission for Dafur. Ze moeten samen met zo’n 7.000 reeds aanwezige troepen van de Afrikaanse Unie toezien op de vredesakkoorden van 2004 en 2006. Zonder veel succes.

De politiek durft geen vuist te maken!
Dat is het hele probleem: zwakke leiders, loze beloften. De kwaaie genius schuilt in de hoofdstad Khartoem. Een streng islamitisch regiem bestaand uit Arabieren vindt de zwarte bevolking in de westelijke provincie als minderwaardig. Naar schatting zijn door geweld, ziekte en uitputting zo’n 200.000 mensen omgekomen en zo’n twee miljoen op de vlucht geslagen. Pak het brein achter de volkerenmoord. Denk aan een strikte economische boycot van Soedan. Bombardeer desnoods overheidsgebouwen. Mocht dat niet helpen pak dan het huis van staatsecretaris voor Binnenlandse Zaken Ahmad Harun, gezocht voor oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Een chirurgische militaire ingreep is goedkoper en efficiënter dan het samenstellen en financieren van de grootste en duurste VN-troepenmacht ooit. Wedden dat het moorden zo sneller over is.

(Foto's uit Soedan heb ik niet digitaal. Vandaar deze Ugandese militairen tegen de grens met Soedan uit 2004)

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken