Weblog

‘War’

donderdag 12 juli 2007

In het kader van leuke ontmoetingen bezocht ik gisteravond de vernissage van mijn goede collega fotograaf Teun Voeten. Het was een overzichttentoonstelling uit een waaier oorlogsgebieden; van Bosnië, Congo, Liberia tot de Palestijnse gebieden en Irak. Vandaar de naam ‘War’. Niks meer, niks minder: doden, gewonden, kapotte huizen, soldaten en vluchtelingen in fraaie zwartwit foto’s. Teun zweert bij de vertrouwde 35mm film.
Voor de gelegenheid had hij een statige expositieruimte gevonden aan de Avenue Marnix nr.22, een boulevard aan de Brussels binnenring. Ik genoot. Er was veel schoon vrouwenvolk, gekoelde mousserende wijn en gesneden wortels met cocktailsaus. Trots toonde Teun ook zijn zoontje Sebastian, een lieve knul met blonde krullen. Ik vereeuwigde de twee voor zijn favoriete foto ‘Tanks in Dust’ uit Irak 2003. “Een poëtisch beeld, ook geschikt voor de slaapkamer,” vertelde Teun er over. Zelf kwam hij net terug uit Afghanistan waar hij voor het Amerikaanse maandblad ‘Vanity Fair’ meetrok met een batllegroup van de 172ste Airborne Division. Teun ging ‘embedded’ maar volgens hem doen de Amerikanen niet zo moeilijk als de Nederlanders waarbij je je materiaal uit ‘operationele veiligheid’ na afloop moet tonen. “Ik hoefde niks te laten zien.” De Amerikanen doen niet aan censuur. De media zouden het daar ook niet pikken. Teun: “De Amerikaanse militairen weten ook wel dat als je een tijdje met ze in het veld bent geweest toch geen zeikstuk over hen zult schrijven.”
Van mijn kant maakt het niet uit wat een nieuwsman wereldkundig maakt, als het maar klopt en in vrijheid is verzameld. Er liep helaas geen Haagse Defensiepik rond die mijn opmerking kon opvangen.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken