Weblog

Go, Go, Go Uruzgan

woensdag 11 juli 2007
Gisteren 17 dode Afghanen en acht gewonde Nederlandse militairen in Uruzgan door een zelfmoordaanslag van de Taliban. Waarom zitten we d'r ook al weer?

In Uruzgan bestrijden wij het islamitisch terrorisme?
Aan mijn hoela. Bij geen enkele aanslag New York 11-9-2001, Madrid 11-3 2004, of Londen 7-7-2005 deed een Afghaan mee. Alle daders groeiden op, studeerden of werkten lange tijd in het westen. Voor Nederland schuilt het gevaar eerder in de radicale moskeeën van Amsterdam, Den Haag of Eindhoven. Alleen ontbreekt de politieke moed om dat gevaar kordaat aan te pakken. Dus we trekken en blik militairen open en gooien een bom op wat huizen in Uruzgan. Alleen de naïevelingen onder ons denken dat we goed bezig zijn.

We brengen wederopbouw in Uruzgan?
De verhouding is: 14 miljoen voor de opbouw tegen 600 miljoen euro aan militaire uitgaven. Als je alle beschietingen en bombardementen van het laatste jaar bij elkaar optelt, heeft Nederland meer afgebroken dan opgebouwd.

De Afghanen zijn blij met onze komst?
Dat is de vraag. Nederlandse troepen trekken zelfmoordaanslagen aan zoals recentelijk in Tarin Kowt en Deh Rawod waarbij meer Afghanen dan Nederlanders het slachtoffers zijn. Met massale beschietingen zoals door het pantserhouwitser en met bombardementen door F-16’s in de Chora-vallei maak je evenmin vrienden.

We gaan de strijd winnen maar dat kan nog jaren duren?
Vergeet de overwinning. De Russen probeerden het tussen 1979 en 1989. Hun troepenmacht bedroeg op het hoogtepunt 150.000 manschappen. Ze verloren de strijd, ondanks een materieel overwicht, ten koste van 14.000 doden. Onder de Afghanen vielen zo’n één miljoen slachtoffers.

Karskens je staat alleen!
Zou je willen. Krijgshistoricus Martin van Creveld schrijft in zijn boek ‘De evolutie van de oorlog’ over Nederlandse missies in het buitenland: “Op z’n best kunnen we spreken van schamele, maar goedbedoelde pogingen om de wereld te verbeteren. Op z’n slechts van een enorme verspilling van belastinggeld.”
We zijn dom bezig in Afghanistan, wil ik maar zeggen.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken