Weblog

Volkskrant ontslag

zaterdag 23 juni 2007

Vandaag de Volkskrant gekocht. Zoiets doe ik niet iedere dag. Er was een reden voor. In de bijlage staat namelijk een interview met mediatycoon Derk Sauer. Derk haalde me ooit binnen bij de Revu. Hij is een hele goede bladenmaker en ik bewonder zijn doorzettingsvermogen om het 18 jaar in deprimerend Rusland uit te houden. Het vraaggesprek zelf was slap. Dat kwam niet door Derk maar door interviewer Yoeri Albrecht. Ditmaal had hij niet zijn vinger maar de hele onderarm in de aars van de geïnterviewde gestoken.
Ik bladerde verder en kwam bij de rubriek Ingezonden Brieven. Daar viel ik midden in de discussie of hoofdredacteur Pieter Broertjes wel of niet om de rel rond de ‘martelingen in Irak’ zijn ontslag moet nemen. De Volkskrant zou dingen hebben geschreven die niet klopten. Welnu, ik vind dat Broertjes niet om Irak hoeft op te stappen. Ja, u leest het goed: Broertjes hoeft niet weg voor Irak! Hij dient namelijk om de verslaggeving over een heel ander land zijn bureau leeg te halen, namelijk Rwanda. We gaan even terug in de tijd naar 1994, ten tijde van de slachtingen op de Tutsi’s. Toen manipuleerde VK-correspondente Els de Temmerman de waarheid. Zo gaf zij zich onterecht uit als ooggetuige van een slachting. Met de opgeklopte verhalen kreeg ze veel publiciteit. Ze won de Dick Scherpenzeelprijs (*) en de Prijs voor de Dagbladjournalistiek. In mijn boek ‘Pleisters op de ogen’, zeg maar ‘De Commissie Karskens’, maak ik gehakt van haar mooie woorden. Gevolg was dat ze –op aanraden van de Volkskrant- mij een proces aandeed wat ze op alle punten verloor. Leuk om mijn gelijk te halen, maar ik draaide wel op voor mijn advocaat- en bijkomende kosten. Die bedroegen 15.000 euro. Inderdaad, u leest het nogmaals goed, -de rekeningen heb ik nog- 15.000 EURO!!!. Om de waarheid te vertellen. En nu komt het. Nooit heeft de Volkskrant in de kolommen één woord vuil gemaakt aan het vonnis. Nooit één woord van ‘sorry’ of ‘we hadden het anders moeten opschrijven’.
Pieter Broertjes hoeft niet voor al Muthanna op te stappen. Hij heeft als een heer zijn excuus aangeboden. Nee, hij moet opstappen omdat zijn krant zich al dertien jaar lang niet excuseert aan de lezers over de incorrecte verhalen uit Rwanda. Bewust niet, want Broertjes weet van mijn grieven maar hij wimpelt ze af. En richting uitgang mag hij Albrecht meenemen.
(Weet u nu ook waarom ik niet íedere dag de Volkskrant koop.)

* De Dick Scherpenzeelstichting zwijgt ook sinds die tijd wat veel zegt over de pretentie van die club. Het vakblad ‘De Journalist’ wilde ondanks veelvuldig verzoek nooit één woord aan de uitslag van de zaak wijden, maar nam het in de aanloop naar het proces wel voor EdT op.
De inhoudelijke zaak Karskens versus De Temmerman is met het vonnis wat mij betreft afgedaan. Dat er in Rwanda wel ernstige dingen zijn gebeurd toont deze foto genomen in 1994 nabij de hoofdstad Kigali.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken