Weblog

Narrow mind

dinsdag 19 juni 2007

Het is u vast niet ontgaan. Twee commissies, de Commissie Van den Berg en de Commissie voor Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) hebben onderzocht of Nederlandse militairen zich misdroegen in Irak in 2003. Ze kwamen tot de conclusie dat er niet is gemarteld door onze jongens. Wel zijn wat regels overtreden. De Volkskrant die het nieuws vorig jaar naar buiten bracht heeft, betreurt nu de term ‘martelen’. Ik verwijt de twee commissies én de VK dat ze hun werk niet goed hebben gedaan.

Kijk, met water besproeien en een skibril opzetten, is naar Iraakse standaarden niet heel ernstig. Dus was dat niet zo moeilijk voor de commissies de betiteling ‘martelen’ voor deze zaak als ietsepietsje overdreven te bestempelen. Alleen vraag ik me af waarom de twee commissies niet verder hebben gekeken. Al in 2004 was bekend dat in het bijzijn van Nederlanders Iraakse arrestanten plastic zakken over het hoofd kregen getrokken. En dat arrestanten met geweerkolven werden geslagen. Dat is mij gezegd door een advocaat in al Muthanna. De Nederlanders sloegen niet zelf maar keken volgens de advocaat wel toe. Omdat het SFIR-mandaat de Nederlanders verantwoordelijk stelde voor de veiligheid in al Muthanna, zijn ze dat daarmee ook voor wandaden gepleegd door lokaal personeel. Had dát even onderzocht.
Maar ik heb meer kritiek. De commissies stelden vast dat er geen doofpotcultuur bestaat bij Defensie; om vieze zaakjes onder de pet te houden. Sorry hoor, maar ik weet geen betere benaming voor het gekonkel en bekruip bij de onderzoeken naar de dood van zes ongewapende Irakezen, doodgeschoten door Nederlandse militairen tussen 2003 en 2005. In talloze artikelen, radioberichten en tv-uitzendingen zoals bij Tweevandaag en Zembla heb ik verwezen naar het draaien en verdraaien van feiten. Maar ook dat wilden de commissies niet zien of onderzoeken.
Dezelfde ‘narrow mind’ verwijt ik de Volkskrant. Waarom fixeer je je als krant alleen op een incident in 2003? waarom zwijg je over schietincidenten met doden en gewonden en andere verhalen over mishandelingen? Je mist zo een breder kader. De VK ging vooral af op de berichten van een marechausseeofficier in Nederland en archieven in Den Haag. Ter plaatste is nooit onderzoek gedaan. Gevolg, je verliest. En dat had niet gehoeven. Defensie lacht de Nederlandse journalistiek nu hard uit. En ze heeft er ook alle reden toe.
Conclusie: Tijd voor een écht parlementair onderzoek over de militaire rol van Nederland in Irak tussen 2002 en 2005, lijkt mij. Of moeten we daar nog jaren op wachten?

PS. Op de foto het spandoek aan het ouderlijk huis van Azhar Sabah Jaloud(29) doodgeschoten op 21 april 2004 bij een checkpoint bemand door Nederlandse militairen die Iraakse veiligheidstroepen de schuld willen geven. Maar geseponeerd door het openbaar ministerie. Een onderzoek waard lijkt mij!

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken