Weblog

Journalistiek met de hoofdletter H.

zaterdag 19 mei 2007

Deze week Vrij Nederland gekocht. Vanwege de ‘Afghanistan special’. En mensen wat voel ik me bekocht. Wat blijkt, het weekblad heeft zich verkwanseld als een sponsored magazine. Voor wie het niet weet, sponsored magazines zijn 100 procent commerciële uitgaven betaald door bijvoorbeeld een zeepfabrikant. Het is van: U betaalt, wij schrijven. Vrij Nederland ging in zee met de NCDO, Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. Deze club is voor honderd procent financieel afhankelijk van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking(30 miljoen euro jaarlijks). NCDO mag van mij best bestaan, om bijvoorbeeld folders uit te delen op lagere scholen. Maar ze hoort zich niet in te kopen bij journalistieke producties. En vice versa. Want dat Vrij Nederland zijn onafhankelijkheid heeft verkwanseld is mij overduidelijk. Zo is het niet vreemd dat de titel positief luidt: ‘Hoe Nederland bouwt aan Afghanistan’. (vergeten zijn de bombardementen denk ik dan) Er komen een reeks hulpverleners aan het woord die allemaal vanuit Nederland worden betaald en daarom vanzelfsprekend positief zijn over hun werk. En uiteraard staat er een interview in met minister Bert Koenders. Die laat zich lovend uit over de ‘opbouw’. Zo spreekt hij bijvoorbeeld over de aanleg van 63 dorpswegen in Uruzgan. Kan hij gemakkelijk zeggen want niemand die het controleert, zeker VN niet. Al lezend denk ik: stel je voor dat Unilever in VN een grote advertentie zou plaatsen en de directeur daarnaast in een groot artikel zijn zeep mag aanprijzen. Niemand zou dat pikken. Deze politieke stroopsmeerderij is blijkbaar wel toegestaan.
Voor mij is het sponsored VN-magazine de zoveelste stap in de afkaveling van de Nederlandse berichtgeving over Afghanistan. Het gros van de journalisten gaat al mee als ‘embed’ onder de censurerende vleugels van Defensie. En nu stuurt Ontwikkelingssamenwerking ook nog eens de berichtgeving over de ‘wederopbouw’. Welke politicus heeft de moed om deze belangenverstrengeling eens aan de orde te stellen in de Tweede Kamer? Onafhankelijke berichtgeving is in ieders belang.

(De foto toont een voorbeeld van de mislukte wederopbouwactie Clean Up Tarin Kowt. Zoiets zie je dus niet terug in de VN-bijlage.)

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken