Weblog

Ontvoerd door de Taliban

zaterdag 12 mei 2007

Afgelopen donderdag 10 mei is Abdul Qayum Qayumi, de woordvoerder van de gouverneur van Uruzgan Hakim Munib, ontvoerd. Waar en onder welke omstandigheden zijn me nog niet duidelijk. Een Taliban-commandant, Mullah Abdul Bari genaamd, heeft de kidnap opgeëist.
Qayumi is een goede bekende van me en ik ben dan ook geschrokken. Meermalen was hij mijn gastheer tijdens mijn bezoeken aan Tarin Kowt. Een week lang deelden mijn gids en ik zijn kantoor/woon/slaapkamer in het gastenverblijf. Bij de eerste ontmoeting lag hij op een deken aan een infuus. (op de foto zie je de naald nog in zijn hand) Hij was ziek maar vooral erg ongelukkig in Uruzgan. “I am very, very unhappy mister.” Uruzgan ziet hij als een opstap naar een rustige kantoorbaan op een ministerie in Kabul. Daar woont ook zijn beoogde verloofde. Woest was hij dan ook toen de toenmalige PRT- commandant Nico Tak in september 2006 met allerlei leugens zijn integriteit aanviel; volgens Tak wist Qayumi van een vals uitgelekt nieuwtje. Qayumi zag zijn droombaan in de hoofdstad in rook opgaan.
Ook al slaap ik niet in het gouverneursgebouw, toch bezoek ik Qayumi. Hoewel hij Uruzgan als een veilige provincie moet verkopen, weet hij wel beter. We lachen veel en praten over films, winkels en vrouwen. Zaken waar in Tarin Kowt een groot gebrek aan is. Graag toont hij foto's van bezoekende parlementariërs en collega's die hij op Kamp Holland heeft ontmoet, in het kielzog van Munib. Veel groene thee drinkend probeert hij altijd charmant een visum voor Holland los te peuteren. “I am your friend!” Waarna hij de glazen nog eens volschenkt en de bak met dadels en toffees voorhoudt. Hij is een bijzonder prettige man.
Qayumi zou het laatst zijn gezien op de markt even voor het middaguur. De markt is slechts een paar straten verwijderd van gouverneurshuis waar hij woont. Wat veel zegt over de veiligheidssituatie in Uruzgan. Als ik zijn GSM-nummer bel gaat de telefoon over maar niemand neemt op. Ik maak me erg ongerust.

Nagekomen bericht: Wereldomroepcollega Hans Jaap Melissen mailde me dat onze Qayumi weer vrij is gelaten. Er bestaat nog wel veel onduidelijkheid over het hoe en waarom. Zal het hem zelf wel eens vragen bij een kopje thee.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken