Weblog

Wat gebeurde 9 april 2003?

zaterdag 31 maart 2007

Recentelijk heb ik het boek gelezen ‘Het zijn net mensen’ van Midden-Oostencorrespondent Joris Luyendijk: Leuk, goeie grappen, leest als een trein. Zijn conclusie dat over het Midden-Oosten een verwrongen beeld bestaat klopt. De vooringenomenheid bleek haarscherp bij de Nederlandse verslaggeving over de verschillende Israëlische oorlogen.
Joris is een ster. Hij heeft een ontwapenend optreden, formuleert scherp en etaleert kennis van zaken. Die wijsheid heeft hij opgebouwd in zijn tijd als correspondent, eerst voor de Volkskrant (die heeft er een handje van om goede correspondenten de deur te wijzen) en later NRC Handelsblad (die journalisten weer te weinig enthousiast houdt). Het is krék de laatste zin van het boek waar ik over struikel, pagina 215,- 7e druk. Het gaat over het omvertrekken van het bronzen beeld van Saddam Hoessein op het Firdawsplein, hartje Bagdad, op 9 april vier jaar geleden. Daar komt ie: ‘Het bleek van A tot Z te zijn een Amerikaanse officier van de afdeling psychologische oorlogsvoering. Back to you, Jim.’
Joris wil zeggen dat het omvertrekken een staaltje van pure propaganda was. Opgezet spel dus. Zelf betwijfel ik dat.
It happens to be dat ik op die 9e april zelf op het plein stond. Met eigen ogen zag ik hoe om 16.30 lokale tijd de eerste Amerikaanse tanks het ronde plein opratelden. Er ontstond een samenscholing van een paar honderd mensen. Niet veel, maar er werd in de stad nog veel geplunderd en in de buurt sporadisch geschoten. Ik zag hoe mannen, zeg maar jonge proleten, met een dik maar te kort touw tevergeefs het standbeeld omver probeerden te trekken. Ze klommen daarvoor zelfs met ladders op het hoge beeld. Dat touw zie je terug op de foto. Ook werd met hamers geprobeerd de betonnen sokkel kapot te slaan. De furie was niet geconcentreerd op het plein. Overal in de buurt werden op dat moment portretten van Saddam Hoessein kapotgeslagen of verbrand. Na ruim een uur reed een gepantserd voertuig het plein op. En die lukte het, na veel pogingen, pas tegen zonsondergang het beeld met een lange ketting van de sokkel te trekken.
Daarom geloof ik niet dat het allemaal gepland was. Wellicht kreeg de tankbemanning het idee toen ze de groep zag aanmodderen. De stars and stripes over het gezicht van Saddam hangen, zoals op de foto, werd de Amerikanen door de menigte niet in dank afgenomen. En door een pr-team vast niet goedgekeurd. Gejuich ging pas op toen de Iraakse vlag als een das om de nek van de dictator werd gehangen, net voordat hij letterlijk viel.
De moraal van het verhaal: Ik weet zeker dat de spindokters en pr-teams in tijden van oorlog veel bij elkaar verzinnen en manipuleren om de boodschap te verkopen. Daarvan was naar mijn vaste overtuiging op het Firdawsplein op deze historische 9 april echter geen sprake.

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken