Weblog

De Hete Zomer van 2006

vrijdag 05 juni 2009

 

Ik raak niet uitgeschreven over de voorvallen in Uruzgan in 2006. Nu stuitte ik weer op berichten in de Australische pers. Defensieminister Joel Fitzgibbon heeft zijn chef-staf opdracht gegeven voor een diepgravend onderzoek naar wat mogelijk een cover up is rond een aanval op Afghaanse burgers. Ik dacht meteen aan de zaak Marco Kroon... Want er is veel mis gegaan tijdens de zomer van 2006 in Uruzgan. U weet, in die tijd, voor de start van de missie Uruzgan,  waren Nederlandse en Australische commando's actief in de Afghaanse provincie. Ze joegen samen met Amerikaanse special forces en hun gezamenlijke luchtmacht op talibanstrijders. Daarbij vielen echter ook veel burgerslachtoffers. In een vorige blog schreef ik al over de vele tegenstrijdigheden over het verloop van de strijd. Die maken een onderzoek zeker de moeite waard. In Australië zijn ze ons een stapje voor.

Australische SAS-leden worden ervan verdacht het vuur geopend te hebben op een auto. Daarbij kwam de zwager van parlementslid vooor Uruzgan Abdul Khaliq om het kleven. De vrouw van Khaliq, diens dochter en zoon raakten gewond. Ik ken de zaak, want Khaliq heeft me het zelf verschillende keren verteld. Hij staat op de foto samen met zijn zoon die het litteken toont. De beschieting van het voertuig was op 6  juli 2006. De Australische krant 'The Age' onthulde dat de luchtmachtchef Agnus Houston een parlementair onderzoekscomité in 2007 heeft misleid toen hij ontkende dat Australische commando's bij die aanval op het voertuig waren betrokken. Hij zei toen: 'We investigated it (the shooting) and we found no evidence of Australian troops involved in what was described as happening.' Dat blijkt dus niet te kloppen. Maar hoe de vork precies is de steel zit, wordt nu dus grondig uitgezocht.

Toen ik over het bewuste schietincident schreef, in het najaar van 2006 en begin 2007,  heb ik commentaar gevraagd bij het Nederlandse ministerie van Defensie. Woordvoerder Ten Ascher zei me dat in deze periode Nederlandse militairen 'gezamenlijk verkenningspatrouilles' met Amerikaanse en Australische  militairen hielden. Waarmee ik alleen wil suggereren dat het ook in Nederland tijd wordt voor meer onderzoek naar wat allemaal is gebeurd in die hete zomer van 2006. Tweede Kamer aan het werk!

Over Australische misstappen schreef ik eerder. Zie blog Happen naar de Baas.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken