Weblog

Geen Veteranenwet

maandag 22 juni 2009

 

De 130.000 Nederlandse oud-strijders en deelnemers aan vredesmissies krijgen als het aan het Ministerie van Defensie ligt geen eigen veteranenwet. Dat schrijf ik vandaag in De pers. De wet zou voor eens en altijd duidelijkheid moeten geven over de definitie van veteraan en de zorgplicht van de overheid. Niet dus... Vandaag bij de bespreking van de jaarlijkse veteranennota zal staatssecretaris Jack de Vries het voorstel dat in november 2006 werd gesteund door een kamerbrede meerderheid naar de prullenbak verwijzen. Overleg met andere departementen concluderen namelijk dat een Kaderwet Veteranen, 'wetgevingstechnische bezwaren oplevert'.

Initiatiefneemster van de veteranenwet Angelien Eijsink, PvdA, kondigt een tegenoffensief aan, meldde ze mij. Zij vindt de huidige situatie voor veteranen te rommelig en te traag. 'De zorgplicht en risicoaansprakelijkheid moeten beter juridisch worden geborgd. In 2008 liepen er 784 rechtszaken tegen Defensie.'

Op talloze fronten schort de zaak, blijkt uit kamervragen. Zo is de registratie van veteranen verre van compleet. Er moet beter overleg komen tussen bonden, het veteraneninstituut en de geestelijke verzorgingsinstanties over posttraumatische stresstoornissen. Het aantal militairen met geestelijke klachten groeit namelijk zorgwekkend door de uitzendingen naar Uruzgan. Ook de financiering van de soms levenslange nazorg, die in de honderden miljoenen euro's kan lopen, is onduidelijk. Als staatsecretaris De Vries (CDA) zijn been stijf houdt, wil Eijsink (PvdA) met een initiatiefwetsvoorstel komen. Dat zou spanningen kunnen veroorzaken binnen de coalitie. Afspraken in het regeerakkoord voorzien namelijk in de veteranenwet.

Ook de oppositie bij name van VVD-defensiewoordvoerder Arend-Jan Boekestijn wil staatsecretaris Jack de Vries, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft, stevig aan de tand voelen. 'Ik wil dat het uitstekend wordt geregeld voor de veteraan en daarvan heeft Defensie mij nog niet overtuigd.' Veel meer tijd had ie niet. 'Mijn vrouw viert haar 50ste verjaardag.' 

Bij de veteranen zelf leeft de wetgeving nauwelijks, meldt woordvoerder Jan Schoeman van het Veteraneninstituut in Doorn. 'Ik heb nog geen geschoffeerde oud-militair aan de telefoon gehad. In vergelijking met het buitenland voelt de Nederlandse veteraan zich gewaardeerd.' Een duidelijke wetgeving en financiering is voor de toekomst wel van belang, stelt hij. 'Door de betere medische verzorging op het slagveld overleven steeds meer militairen hun verwondingen. In de Verenigde Staten lopen deze kosten intussen gierend uit de hand. Herijking van het beleid in Nederland is daarom absolute noodzaak.' Zelf denk ik dat de protesten wel zullen komen.

Mijn stelling: Als de natie je nodig heeft dan ziet ze je staan. Niet daarna.

Lees hier het artikel vandaag. En hier een artikel van een paar weken geleden.

NAGEKOMEN BERICHT: Onze Jack de Vries is alsnog door de knieën gegaan en wil dit najaar met een voorstel Kaderwet Veteranen naar de Tweede Kamer stappen. Voor deze ommezwaai eis ik een deel van de eer op!

De foto is uit de oude doos. De eerste Amerikaanse tank op het al-Firdawsplein in Bagdad op 8 april 2003. Rechts ziet het nog onbeschadigde standbeeld van Saddam Hoessein.

Labels: defensie 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken