Weblog

Geld Over De Uruzgan-Balk

zondag 16 augustus 2009

De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over de besteding van ontwikkelingsgeld in Uruzgan. Want belastinggeld wordt nu over de Uruzgan-balk gesmeten... Zelfs pro-missieman VVD-Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn is het zat. Hij wil 'onafhankelijk onderzoek' over de verklaring van Malan Rahmtullah, provinciaal directeur onderwijs, dat zo'n driekwart van de 1.210 leraren en onderwijzers in de provincie Uruzgan hun loon al maanden niet of slechts gedeeltelijk hebben ontvangen. (Zie blog Missie Moedeloos)

In schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van Defensie, Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking wil de VVD-er eveneens uitleg over de problemen bij de uitbetaling van salarissen aan politieagenten in Uruzgan.

Volgens Boekestijn, woordvoerder Defensie en Ontwikkelingssamenwerking,  kampt de Tweede Kamer  met 'een enorm informatietekort'. Veel geld is gestopt in het Plan Kathleen Ferrier voor alternatieve agrarische productie, zoals fruitbomen, in Uruzgan. Boekestijn: 'Maar we weten niet of het werkt.' Boekestijn is voorstander van een parlementair onderzoek. 'Dat zou een feestje voor me zijn. Alleen heb je daar een kamermeerderheid voor nodig. En de PvdA en CDA zullen zo'n onderzoek nooit steunen.'

Ook de SP-fractie vindt het na drie jaar Nederlandse aanwezigheid in Uruzgan tijd voor een evaluatie. 'De briefings zijn mager of ze zijn geheim. De Tweede Kamer weet gewoon te weinig,' zegt Kamerlid Remi Poppe.

Intussen klinkt  bij regeringspartij PvdA eveneens kritiek door. Dat lokale politieagenten niet correct betaald worden terwijl Nederland jaarlijks 10 miljoen euro aan salarissen bijdraagt , is  'dramatisch als je het land wil opbouwen,'zegt PvdA-Kamerlid Luc Blom. 'De motivatie van die mensen verdwijnt. Minister Koenders moet stappen nemen. Hij roept dat het zo goed gaat in Uruzgan.´

Nederland heeft sinds 2006 zo'n 100 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld uitgetrokken voor Uruzgan. Zo subsidieert het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking met 'rond de drie miljoen dollar' de vluchten van maatschappij Kam Air tussen Tarin Kowt en de hoofdstad Kabul.  Hoewel er plaats is voor 49 passagiers mogen er slechts twaalf mensen meevliegen. Defensie wil namelijk één truck per vlucht afstaan om passagiers van de poort naar de vliegstrip te rijden.  Iedere lege stoel kost 26.000 dollar, wat neerkomt op één miljoen dollar onnodig jaarverlies. De shuttle is daarbij overbodig. De ontwikkelingsorganisatie CADG vliegt ook naar Uruzgan voor 450 dollar. Wie regelmaat en luxe minder op prijs stelt kan voor enkele tientjes aan boord springen van een toestel van de Afghaanse luchtmacht. 

Zie ook De Pers.

Op de foto de losliggende keien in een straat in Tarin Kowt. Het wegdek werd vorig jaar aangelegd. Vorig jaar! En nu al kuilen. Een staaltje van weggegooid ontwikkelingsgeld in Uruzgan. Weet trouwens niet of het een Nederlands project betrof. Maakt ook niet uit. Het is exemplarisch.

 

 

 

 

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken