Weblog

Overpeinzingen op de ZaterdagAvond

zaterdag 22 augustus 2009

  

Was me het weekje wel met de Afghaanse verkiezingen. Wat ik daarover heb gezegd, kunt u bij terughoren bij Dit is de Dag en terugzien bij Knevel & Van de Brink. Het is de moeite waard.... De radio is met name erg interessant door de discussie met VVD-Tweekamerlid Arend Jan Boekestijn. Ik vraag hem waarom hij als liberaal Nederlandse militairen wil opofferen voor een regering in Kabul die aantoonbaar incompetent en corrupt is, de meest vrouwonvriendelijke wetten aanneemt en de ergste oorlogsmisdadigers (als Dostum en Fahim)  in haar gelederen kent.  

Voor de geschiedschrijving wil ik iets toevoegen aan het gesprek bij Knevel & VdBrink. Interviewer Tijs van de Brink verweet mij dat ik tegen de buitenlandse militaire invasie van Afghanistan ben ,zoals ik dat ook was in Irak. Voor de goede orde. Ik heb me nooit publiekelijk uitgelaten of de invasie van Bagdad in 2003 juist was of niet. Het werd me wel gevraagd maar ik heb die nooit beantwoord. Waarom niet? Omdat ik het regiem van Saddam Hoessein nooit wilde verdedigen. Het overgrote deel van de bevolking was blij dat het Ba'ath-regiem verdween. Dus wat heb ik dan in te brengen. Ik heb me zelf wel altijd verzet tegen het doden van onschuldige burgers  door Nederlandse militairen in de provincie al Muthanna en eis daarvoor nog steeds onderzoek. De vele aanslagen van afgelopen week laten zien dat de Amerikanen er allerminst de vrede hebben gebracht.

Net zo min was ik tegen het verdrijven van de taliban-regering van Afghanistan in 2001. Wel verzet ik me ook hier tegen het doden van burgers door de buitenlandse troepen, speciaal die vallen in Uruzgan omdat Nederland daar de lead nation is. Door de steun aan een regiem dat notoir slecht is, drijf je de burgers in de handen van  de taliban. Niet omdat het onder het taliban-regiem zo leuk was maar voor velen was die tijd veiliger met minder gevechten en veel minder criminaliteit.

Verder wil ik nog even reageren op een artikel 'Het is al doende leren in wankel Afghanistan' in het Nederlands Dagblad geschreven door collega Jan van Benthem. Daarin schrijft hij: 'Moeten we maar niet weggaan en het de Afghanen eerst onderling maar laten uitvechten, zoals de Nederlandse oorlogsjournalist Arnold Karskens donderdag bij Knevel en Van de Brink suggereerde? Mijn antwoord: De Afghanen vechten sinds de Russische invasie in 1979 al onderling. De aanwezigheid van buitenlandse troepen, de Russen tot 1989, heeft het land op zijn kop gezet waardoor de taliban in 1996 als bevrijders werden ingehaald. De Amerikaanse en internationale troepenmacht vanaf 2001 heeft ook geen rust gebracht. Wie mijn mening verder wil lezen wijs ik op een alleraardigst interview in het juli/augustusnummer van het Belgische blad 'Vrede'  afgenomen door Soetkin van Muylem

De foto nam ik bij mijn laatste reis. Een bomkrater in Deh Rawod.  Een foothprint van 'onze' aanwezigheid moet u maar denken.

Labels: Afghanistan 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken