Weblog

De Onbekende Oorlog

maandag 31 augustus 2009

Vandaag roept De Pers de lezers op mij te sturen naar  een onbekend strijdgewoel. Anno 2009 kent de wereld zo'n 16 grote oorlogen. De media houden u goed op de hoogte van de strijd in Afghanistan, Irak en de Palestijnse gebieden. Daarnaast woeden nog zo'n 45 kleinere conflicten waarover we weinig tot niets horen. Sommige kunnen uitgroeien tot heuse oorlogen..... Waarom het ene wapengekletter meer in het nieuws is dan het andere is niet altijd verklaarbaar. Bij de jarenlange oorlog in Congo stierven tot nu toe naar schatting vier miljoen mensen. De oorlog vorige zomer tussen Georgië en Rusland kostte minder dan 500 levens. Toch krijgt de laatste nog altijd meer ruimte in de journaals en op de voorpagina's van de kranten. In de vergeten conflicten sterven tientallen maal meer mensen dan de sterk gecoverde oorlogen. Aan dit onterecht wil dagblad De Pers verandering brengen door mij te sturen naar een onbekend slagveld. U als bloglezer kunt de krant daarbij helpen door via het emailadres VergetenOorlog@depers.nl uw voorkeur kenbaar te maken. Om u alvast in de sfeer te brengen een lijst met 7  minder bekende en zelfs onbekende krijgsoorden.  

Met de moeilijkheidsgraad voor mij: Laag, Gemiddeld of Hoog.

Uitgebreid kunt u het nalezen in De Pers:

De val van Jemen

Experts waarschuwen ervoor dat dit woeste land,  ten zuiden van 's werelds grootste olieproducent Saoedi-Arabië, afglijdt naar een nieuw Afghanistan. Moeilijkheidsgraad: Hoog. Naast de rebellen die westerse journalisten niet pruimen, is de ontvoeringindustrie als een van de weinige takken bijzonder ontwikkeld. Zo is al maanden niet vernomen van een gekidnapt Duits gezin met drie kinderen.

De Kasjmir bergoorlog

Het hoogste en koudste conflict ter wereld woedt in de winterse Kargil-bergen van Kasjmir. Op een hoogte van zesduizend meter en bij een  temperatuur van zestig graden Celsius onder nul  bewaken  Indiase en Pakistaanse militairen  de frontlinie,  'Line of Control'. Moeilijkheidsgraad: Hoog. Zomers is Kasjmir makkelijk toegankelijk maar 's winters zijn veel bergpassen gesloten en is het extreem koud.  

De claim op de Spratly-archipel

Zo'n 600 eilanden en lagunen in de Zuid-Chinese Zee worden geclaimd door zes omliggende staten: China, Taiwan, Brunei, Filippijnen, Vietnam en Maleisië. Behalve weerwaarnemers, enkele vissers en militairen woont er niemand op de eilandengroep waar de hoogste duin 4 meter boven het zeeniveau uitsteekt. Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot Laag. Kwestie een van de betrokken landen te overtuigen van de noodzaak van een publicatie in De Pers. En de kans op een vuurcontact is klein.

De Maoïstische rebellen in Oost-India

In de 'rode corridor' die dwars door de deelstaten Bihar, Chhattis Garh en Andhra Pradesh loopt,  groeit de macht van de zeer linkse opstandelingen waarvan het aantal op zo'n 15.000  wordt geschat. Net als hun voorbeeld de Chinese leider Mao Tse Tung willen ze een revolutie onder de vaak extreem arme plattelandbewoners ontketenen. Moeilijkheidsgraad: Hoog. De maoïsten hebben het niet zo op journalisten. En de Indiase regering houdt niet van pottenkijkers. 

De junglerebellen van Birma

Een van 's wereld oudste conflicten, want de eerste schermutselingen vonden al plaats in 1948, bevindt zich op de grensstreek met Thailand. Terwijl oppositieleidster Aung San Suu Kyi de aandacht van de wereldpers wel weet te winnen proberen rebellen van de verschillende etnische groepen als de Shan State Army en United Wa State Army de wereld warm te krijgen voor hun strijd. Moeilijkheidsgraad: Laag. De deelnemers, waaronder ook studentenrebellen, zijn blij met ieder bezoek.

De strijd om een vrij Tibet

Sinds de Chinese inval van 1950 komt de strijd op het dak van de wereld sporadisch in het nieuws. Of het moeten de Olympische Spelen zijn zoals in 2008 toen bij rellen in maart ruim honderd doden vielen. Moeilijkheidsgraad: Laag tot Gemiddeld. De reis is eenvoudig, zeker met de opening van de Qinghai-Tibet spoorverbinding. Maar de Chinese regering is ongastvrij naar journalisten.

Hart der duisternis in Oost-Congo

Gemeten naar het aantal slachtoffers, is de oorlog in Congo, voormalig Zaïre, de onbekendste van allemaal. Vier miljoen doden, waarvan de meesten door de indirecte gevolgen als ziekte en honger, zijn gevallen sinds 1994. Moeilijkheidsgraad: Hoog. Een bijna ondoordringbare jungle  waar een stopcontact nauwelijks is te vinden met rebellen die knetter stoned met pistoolmitrailleurs zwaaien.

Uw vergeten oorlog????

Reageer voor 1 oktober op emailadres vergetenoorlog@depers.nl

NOG DIT: In juni vorig jaar stuurden de lezers mij naar een van de 61 gewapende conflicten die toen woedde. Honderden reageerden. Gekozen is voor bezoeken aan Afghanistan (Uruzgan; onder andere mensenrechtenschendingen en corruptie), Irak (de provincie al Muthanna na het vertrek van de Nederlandse troepen, de vervolging van christenen in Mosul en Vrij Koerdistan), Gaza (Israëlische invasie en oorlogsmisdaden) en Zimbabwe (Cholera en repressie). Allemaal na te lezen op www.depers.nl en op mijn site. De winnaars hebben een bericht gekregen dat ze met mij mogen aanschuiven bij een diner de week voor kerstmis 2009. Bij deze ronde kiezen we als winnaar de gene die de redactie verrast met de meest opmerkelijke motivatie.

De foto is genomen door het aanstormend talent Christiaan Krop.

 

 

 

 

 

Labels: oorlogsverslaggeving 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken