Weblog

Gevonden: Antoine Touseul

vrijdag 30 oktober 2009

 

De stad Aken waar woensdag  het proces tegen Heinrich Boere begon, was jarenlang de woonplaats van een andere voortvluchtige oorlogsmisdadiger, Antoine Touseul. Jaren geleden verdween hij spoorloos en zou in de omgeving van Parijs wonen... Maar het pakte anders uit merkte ik toen ik voor De Pers wat onderzoek deed. De laatste jaren van zijn leven woonde SS-er Antoine Touseul aan de Lindenweg nummer 7 een witte bungalow in Haaren, een deelgemeente  van Aken. Niet eens zo ver van Eschweiler, de woonwplaats van Heinrich Boere.

Een buurvrouw zag de voortvluchtige oorlogsmisdadiger wel eens langs lopen. 'Hij was klein en droeg een  bril met dikke glazen. Ganz kein kontakt. Hij zei : Guten Tag, dat was het.'

Touseul wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van zeker achttien verzetsmensen uit onder andere Ermelo, Barneveld, Woudenberg, Ede en Utrecht. Na arrestatie waaraan hij deelnam werden ze naar concentratiekampen gestuurd en keerden  nooit terug. Ook mishandelde hij veel arrestanten. Tot zijn dood werd hij door de Nederlandse justitie gezocht.

Touseul, zoon van een Franse vader en een Belgische moeder werd op 27 juni 1921  geboren in Breda. Na het uitbreken van de oorlog meldt hij zich als 18-jarige als chauffeur aan bij de Duitse Wehrmacht. Hij reed voorraden naar Polen. Na een ongeluk, dat werd gezien als sabotage,  verdween hij zes weken in  een gevangenkamp waar hij -naar eigen zeggen- alleen kon ontsnappen door zich in juni 1941 te Debitsja Poustow aan te melden als vrijwillig bij de Waffen SS. Hij diende in het 8ste en 9e Doodskoppenregiment in Rusland waar hij het bracht tot Rottenführer. In maart 1944 raakte hij gewond en werd bij de SicherheitsDienst Aussenstelle Apeldoorn ingedeeld. Toen de Canadese troepen in april 1945 Apeldoorn naderden, hielp hij mee gevangenen uit de Willem III Kazerne te vervoeren naar hun executie in Lager Mia. Direct na de bevrijding werd Touseul gearresteerd en stond hij terecht voor moord, doodslag, mishandeling, brandstichting, diefstal en vrijheidsberoving. Op 15 juli 1949 werd hij door het Bijzonder Gerechtshof in Arnhem te dood veroordeeld wat dankzij koningin Wilhelmina, pardon Juliana, werd omgezet in levenslang. Samen met zes andere oorlogsmisdadigers als Klaas Carel Faber en Bikker ontsnapte Touseul tweede kerstdag 1952 naar Duitsland.

Touseul die ongehuwd bleef, woonde in bij  een oud-medewerkster van de Duitse SicherheitsDienst die hij kende uit Antwerpen.  Als bediende van een tankstation verdiende hij de kost. Over zijn oorlogsverleden werd 'bedekt' gesproken,volgens een buurvrouw. Of hij contact had met andere voortvluchtigen als Heinrich Boere die in het nabijgelegen Eschweiler woont, is niet bekend.  Volgens buren bezocht hij wel de markt in Limburg, acht kilometer verderop. Uitlevering aan Nederland bleek onmogelijk door de Duitse wetgeving. Als dank voor zijn moordwerk had Touseul de Duitse nationaliteit gekregen.

Lange tijd circuleerde het bericht op het internet en binnen politiekringen dat Antoine Toeseul in de omgeving van Parijs woonde en nog steeds spoorloos zou zijn.  Het was bij weinigen bekend dat hij al op 26 juni 1991 is gestorven, een dag voor zijn 70ste verjaardag. Hij ligt op de begraafplaats  aan de Friedenstrasse in Haaren.

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken