Weblog

Bevel Was Bevel Voor Boere

woensdag 09 december 2009

In een muisstille rechtszaal bekende oud-SS'er Heinich Boere de moord op drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het was zij-of-mij (zegt-ie)...

Uiteraard, gisteren in Aken als beklaagde in het Landgericht, zag de bejaarde Boere de keerzijde in van zijn drievoudige moord. Maar toen, in 1944, zo hield hij rechter Gerd Nohl voor, heeft hij nooit het gevoel gehad. Sterker. Hij zag het als zijn plicht tegenstanders om te brengen, want pleegden die ook geen aanslagen op Duitsers en NSB-ers? Ik zat erbij en luisterde ademloos.

Zijn eerste moord pleegde hij op 14 juli 1944 samen met handlanger Jacobus Besteman ook een gehard oostfrontsoldaat. Ze reden in burger en met vervalste papieren van de Sicherheitsdienst naar Breda om wraak te nemen voor een moordaanslag op een Rottenführer van de SS. Op hun lijst stond de Duits-vijandige apotheker Fritz Bicknese. Eenmaal in de winkel en overtuigd van zijn identiteit, verhaalde Boere: 'trok ik mijn schietklare pistool uit mijn jaszak en gaf het eerste schot af.' Daarna volgde in Voorschoten op 3 september 1944 de executie van Teun de Groot en Frans Kusters. Alles verliep koel en berekend. De opdracht was de slachtoffers thuis dood te schieten. Kusters liquideerden ze in een stille straat omdat ze zijn vrouw niet als getuige wilden hebben.

In een 33 pagina's lang verslag voorgelezen door zijn advocaat Gordon Christiansen vertelde Boere hoe hij de opdracht kreeeg van de oprichter van de Nederlandse SS Standartenführer Henk Feldmeijer. Die wees de leden van het Sonderkommando Silbertanne, dat tussen september 1943 en september 1944 ruim 50 moorden zou plegen, uitdrukkelijk op hun zwijgplicht. Anders 'stonden we met een voet in het concentratiekamp en met het andere in het graf. Als eenvoudig soldaat heb ik geleerd bevelen op te volgen.' meende Boere gehuld in een bruin joggingvest.

Na afloop van de zitting, die wegens de broze gezond van de 88-jarige nog geen drie uur duurde, serveerde advocaat Detlef Hartmann, die samen met Wolfgang Heiermann de nabestaanden vertegenwoordigt, het excuus dat bevel-bevel was af als 'quatsch'. Jurisprudentie uit eerdere na-oorlogse processen zou dit aantonen. Hij sprak van 'een zeer belangrijke bekentenis'.

Aanklager Ulrich Maass vond dat het nazi-proces na oponthoud 'eindelijk is aangekomen waarvoor we zijn gekomen.' Direct bij het begin van de zitting werd het laatste bezwaar van de verdediging, dat volgens het nieuwe Verdrag van Lissabon een persoon niet tweemaal terecht mag staan voor hetzelfde feit, naar de prullenmand verwezen. Boere was in 1949 in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang. Maar omdat hij vluchtte, verspeelde hij zijn rechten, meent de rechtbank.

Het proces tegen SS-er Heinrich Boere kon een positieve impuls gebruiken. De verdediging van Boere, traineert de rechtsgang. Tevergeefs werd al op de eerste zittingsdag geprobeerd aanklager Ulrich Maass te vervangen omdat hij vooringenomen zou zijn. Daarna werd wegens gehoorproblemen van Boere het proces een week stil gelegd. Teun de Groot, zoon van een op 3 september 1944 door Boere vermoorde verzetsman: 'We zijn nog niet klaar met die kerel.'

Het proces Boere duurt tot dik in februari. Volgend jaar zal ook kroongetuige SS-er Jacobus Besteman een verklaring afgeven. Dat gebeurt op video. Eerder weigerde Besteman tegenover mij naar Aken af te reizen. 'Als mensen weten dat ik erbij betrokken ben, maken ze me dood.' Bestman is bijgedraaid. Maarten Bicknese, kleinzoon van een van zijn slachtoffers, klinkt verheugt: 'Ik vind het erg dapper van de heer Besteman. Immers ook voor hem brengt dit proces weer een heleboel nare herinneringen boven. Verder ben ik erg blij dat hij nog leeft als enige echte getuige, zodat zijn getuigenis van 1946 nog volop waarde heeft.'

Of de geestelijke gesteldheid van de inmiddels 88-jarige Besteman nog volstaat, blijft de vraag. Hitlers voormalige elitesoldaat zegt zich niet veel te kunnen herinneren uit die tijd en ontkent te hebben geschoten. 'Dat zullen we wel zien.' Misschien is Besteman net zo'n goede acteur als Boere.

Hier leest mijn laatste twee artikelen 'Bevel was bevel zegt Boere' en 'Kroongetuige toch bij proces tegen Boere' terug in De Pers. Ik voeg ook wat blogs uit de oude doos toe. Weet-u nog? Toen klaagde ik erover dat er zo weinig belangstelling voor bestond. Dat is nu anders. Een leuk clubje verslaggevers reist iedere zittingsdag af naar Aken. In 2008, een jaar voor het echte proces begon had ik vooruitlopend een interview met Teun de Groot jr. Dat proces ging dat jaar niet door. Maar de aanhouder wint, blijkt. Lees 'Strafsache 52 Ks 9/08' en 'Oud-SS'er na 64 jaar berecht'. De rest kunt u zelf terugvinden door de naam 'Boere' in te vullen bij de zoekfunctie. Ik wil u ook even wijzen op een prima artikel 'suspected Nazi war criminal eludes German justice system' in Der Spiegel over die andere boef Klaas-Carel Faber. Wat u daaruit kunt leren is dat we niet moeten opgeven. Een jaar geleden hielden ook weinigen een proces Boere voor mogelijk.

De foto nam ik in de rechtzaal. Boere leek op zijn gemak, was mijn indruk. Hij vindt alle belangstelling goed. Anders zit-ie toch maar de hele dag alleen in het bejaardencentrum van Eschweiler.

 

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken