Weblog

Groeten uit Jemen

vrijdag 08 januari 2010

De inwoners van de hoofdstad Sana'a vinden de internationale heisa over al Qaida  in hun land overdreven. Een bezoekje aan de nieuwe 'failed state' .... De inwoners van de drukke hoofdstad Sana'a wekken de indruk dat niet zíj maar de wereld gek is geworden. Ze begrijpen niet waarom het straatarme land op de punt van het Arabische schiereiland zich plots op wereldwijde belangstelling mag verheugen nadat terrorist Umar Farouk Abdulmutallab op kerstdag een Amerikaans vliegtuig boven Detroit wilde opblazen. 'De explosieven kwamen toch uit Nigeria, niet uit Jemen?' stelt de sympathieke Belgische consulhonorair Zaghlool Bazara  langs een drukke winkelstraat. Wat moest ik daar op antwoorden? Anderen zeggen dat hij het dodelijke goedje in Jemen al in zijn onderbroek had  gestopt. Maar ik snap zijn punt: Jemen krijgt de schuld. Niet de controleurs op Schiphol of  slecht functionerende Amerikaanse inlichtingendiensten.

Verkeer raast voorbij. Op de straathoek verkopen mannen de lokale drug qat in plastic zakken. Zwart gesluierde vrouwen sloffen langs de overvolle winkels in het karakteristieke oude centrum met hoge geschilderde lemen huizen. Dat de Amerikaanse ambassade, net als de Britse, deze week twee dagen sloot is niets bijzonders, volgens de diplomaat. 'De ambassade is vaker gesloten na dreigementen. Soms wel weken. Niemand maalde er om.' De laatste aanslag in de stad was op 17 september 2008 op dezelfde VS- ambassade waarbij 17 doden vielen. Maar sindsdien is het vrij rustig in alle grote steden van Jemen.  

De regering van president Ali Abdullah Saleh die het land al meer dan drie decennia bestuurt, ligt wel al zes jaar overhoop met de Sji'itische opstandelingen. Die voelen zich verwaarloosd door de soennitische meerderheid. Maar dat front ligt honderden kilometers noordelijker. En vredesonderhandelingen staan voor eind januari gepland. In het zuiden wat tot 1990 een onafhankelijke marxistische staat was, voelen bewoners zich ook achtergesteld wat eveneens leidt tot gevechten. Volgens de consul vormen ze een oplosbaar probleem. 'Ze  willen een deel van de koek. En de regering zou dat ook moeten geven.'  De derde groepering, Al Qaida-op-het-Arabisch- Schiereiland die de Nigeriaan zou hebben opgeleid, bestaat volgens hem uit niet meer dan 50 tot 70 'echte terroristen'. De regering zelf spreekt van tussen de 200 en 300 leden die in moeilijk toegankelijk gebergte ten oosten van de hoofdstad opereren. 'Waarom zoveel aandacht daarvoor?' Problemen zijn er uiteraard wel. Door alle negatieve publiciteit blijven toeristen weg en die vormen een belangrijke bron van inkomsten, zegt de consul die een reisbureau en hotel runt.

Wat hij zegt, hoor ik in meer gesprekken. Jemen voelt zich nagewezen als een onderontwikkeld land waar handlangers van Osama Bin Laden met een bloedige machtsovername dreigen. Inwoners vinden dat onterecht. Maar ik moet erbij aan tekenen dat berichten over honderden burgerslachtoffers bij bombardementen door het kortwieken van de persvrijheid en het afsluiten van grote delen van Jemen voor waarnemers nauwelijks de buitenwereld halen. Daarbij voeg ik iets toe uit eerdere ervaringen: namelijk dat de collateral damage die militaire operaties met toenemende steun van onder andere de Verenigde Staten veroorzaakt, de antipathie onder de 23 miljoen inwoners tegen de regering kunnen versterken, zoals ook het geval was in Irak en Afghanistan. 

Maar zo'n vaart loopt het nog niet, vindt Naif, afgestudeerd econoom die ik ook sprak.  Hij ziet voordeel in de internationale aandacht. 'Extra Amerikaanse en Europese hulp is goed voor ons land. De laatste twee jaar hebben veel bedrijven na ontvoeringen van werknemers door opstandige stammen het land verlaten.' Werkloosheid treft bijna eenderde van de bevolking.  Noodgedwongen klust hij als taxichauffeur. De rest van de wereld moet niet bang zijn dat Jemen afglijdt naar een 'failed state' als Somalië of Afghanistan waar moslimextremisten de regering in het nauw drijven. Iran die de opstandelingen in het noorden steunt, is niet geliefd. 'Als we iemand hier op straat uit Iran zien, wordt het vechten.' En de terreurorganisatie al Qaida wordt door de plaatselijke mensen ronduit gehaat, verzekert hij. 'Hun acties, zoals het doden van vier Koreaanse toeristen vorig jaar maart,  veroorzaken juist die werkloosheid.'

Ook een Westerse diplomaat schudt het hoofd. Anders dan werd rondgebazuind is de Nederlandse ambassade nooit gesloten geweest vanwege terreurdreigingen. 'Alleen de consulaire afdeling was afgelopen dinsdag en woensdag gesloten.' Zaterdag, na het weekeinde dat in Jemen op donderdag en vrijdag valt, gaat ook die naar alle waarschijnlijkheid weer open. Niemand van de circa zestig Nederlanders in Jemen is geëvacueerd. En ook zijn er geen commando's of mariniers ingevlogen voor een extra bewakingsring zoals in Bagdad en Kabul. Het gebouw ligt vredig verscholen achter een hoge witte muur en zware betonnen wegobstakels in de residentiele wijk Hadda. De driekleur wappert. Toch liever geen foto maken, gebaart een toesnellende politieagent.

Vanuit een warm Jemen bericht ik de komende tijd voor De Pers, het eerste verhaal In Jemen zeggen ze niets aan de hand kunt u hier nalezen.

De foto nam ik in het oude centrum van Sana'a. Bij Bab al Jemen kauwen groepjes mannen op de namiddag de nationale drug 'qat'. Misschien ook een reden dat al Qaida, groot tegenstander van drugsgebruik,  het hier nooit voor het zeggen krijgt. De halve natie is eraan verslaafd.      

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken