Weblog

Een v/d Tien

zondag 11 april 2010

  

De voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber (88)  staat nummer vijf op de nieuwste  lijst van de 10 meest gezochte nazi-oorlogsmisdadigers opgesteld door het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem.... De oud-SS´er en medewerker van de Sicherheitspolizei in Groningen werd bij zijn proces in 1947  beschuldigd van medeplichtigheid aan zeker 23 moorden en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.  In 1952 ontsnapte hij uit de Bredase Koepelgevangenis. Momenteel woont hij als vrij man in de  Beierse stad Ingolstadt.  Duitsland weigert uitlevering aan Nederland, waar hij nog steeds gesignaleerd staat, omdat Faber inmiddels de Duitse nationaliteit bezit.

Maar Nederland gaat ook niet vrij uit. Bij de jaarlijkse publicatie verwijt directeur Efraim Zuroff van het Wiesenthal Centrum de Nederlandse 'onvoldoende pogingen' in het werk stelt, en heeft gesteld in het verleden, om dit soort nazi-misdadigers achter de tralies te krijgen.  Ook mag Duitsland, wat een compliment kreeg voor recente vervolgingen, harder trekken aan de Zaak Faber, zegt Zuroff:

'The Faber case should be among the cases with high priority for the German prosecution. It is unthinkable that a person convicted for the murder of at least eleven innocent civilians in a Dutch court, will continue to enjoy freedom from prosecution and punishment in Germany.'

De naam van een andere Nederlander, Heinrich Boere die vorig jaar nog nummer 6 stond, is geschrapt. De oud-SS'er is op 23 maart in het Duitse Aken tot  levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor drievoudige moord in 1944. Ook oud-bewaker in het vernietigingskamp Sobibór, de Oekraïner Ivan Demjanjuk die vorig jaar nummer 1 stond,  is van de lijst verdwenen. Momenteel staat hij terecht in München. De Most Wanted-lijst wordt nu aangevoerd door de Hongaarse officier Sandor Kepiro wegens deelname aan een massamoord op 1200 burgers in het Servische Novi Sad op 23 januari 1942.

Al jaren schrijf ik over de Haarlemmer Klaas-Carel Faber. Zie onder andere de blogs Kamervragen over Oorlog en Beulen en  Faber in de Cel. Op 24 april 2008 verscheen in De Pers een Open Brief van nabestaanden gericht aan Tweede Kamerleden om deze oorlogsmisdadiger zijn straf te laten uitzitten. Tot nu toe weigert de Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, zie Over de Knie, serieuze politieke druk uit te oefenen op Duitsland. Alle middelen zijn geprobeerd, stelt hij. Maar dat zei hij ook over Heinrich Boere een paar jaar geleden en die werd vorige maand mooi veroordeeld. Vandaar bij deze een herhaalde oproep aan de politici, opiniemakers en betrokkenen om hun mond open te trekken zodat Faber alsnog zijn straf uitzit.

Zie ook vandaag Massamoordenaar uit 1942 nu most wanted in De Pers

De foto nam ik vorig jaar van Faber en echtgenote buiten zijn flat in Ingolstadt. Fijn aan de wandel maar geen woord van berouw kwam ooit over zijn lippen.

 

Labels: oorlogsmisdaden 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken