Weblog

Hole in One

donderdag 19 augustus 2010

'Through early morning fog I see my golf ball'. Met een tank als bewaker op een nabijgelegen heuveltop is golfen in Kabul mijn leukste vakantie-uitje van 2010. De enige golfcourse van Afghanistan ligt zo'n half uur rijden uit Kaboel over een smalle asfaltweg in westelijke richting. Het terrein ligt in een strategische vallei en was jarenlang het slagveld van Russen, Mudjahedeen, regeringssoldaten en taliban. Overal lagen explosieven. 'Ik heb er eerst schapen laten grazen, toen honden laten snuffelen en vervolgens met mijndetectors alles afgelopen', verzekert uitbater Abdul Afzal als ik om een risicoanalyse vraag.

De viermaal nationaal kampioen van Afghanistan zweert dat alles op de fairway is geruimd maar zijn olijfgroene combatpak met talloze opgenaaide zakken doet de wenkbrauwen fronsen. 'Outfit is hier niet nodig. Dit is Kaboel', vergoelijkt Shrini, een Indiase diplomaat in Kaboel en een van de 55 adviseurs van president Hamid Karzai. Met diens partner, de Nederlandse zakenvrouw Mary Munnik, melden we ons om zeven uur bij het clubgebouw.

Hier dus geen trendy blazer en witleren schoeisel. Bergschoenen zijn praktischer voor deze prairie, overwoekerd met vetplanten en distels op een keiharde kleiondergrond. De Green Fee bedraagt 30 dollar, 10 dollar voor de ballen en sticks en 7 dollar voor de caddie en de ballenspotter. We kunnen aan de slag. De eerste hole is heuveltje af, maar door tegenlicht van de zon is het lastig richten en zwaait de bal in een greppel. De 'par' staat op vier, maar 6 strikes zijn nodig voordat de bal, de 'tope' in Dahri, in het gat verdwijnt midden in de 'green' die normaliter bestaat uit kort geknipt gras maar hier pikzwart ziet. 'Het is zand vermengd met verlopen olie', weet de diplomaat.

De tweede hole is weer heuvel op. Een vlak stuk veld valt nauwelijks te ontdekken. Terrassen, kloven, bobbels, beekjes, struiken, alle hindernissen zijn ruim voorhanden. Bunkers zijn echte bunkers. Zoals een droge waterput van 20 meter diep zonder afrastering richting derde hole. Klagen heeft weinig zin. Mary Munnik: 'Wat denk je dat dit is? Een speeltuin?' Na de vijfde hole steken we de drukke weg over die leidt naar het stuwmeer Qargha, een toeristische dagbestemming voor de inwoners van Kaboel.

Het ontmijnen blijkt niet goed uitgevoerd. Richting hole zes toont een ballenjongen een 75mm luchtdoelgranaat. Het wapentuig staat op scherp. Een misslag en zo'n ding gaat af voor je voeten. Nu ik goed rondkijk, liggen er best veel hulzen van de AK-47, lokaal speelgoed bij uitstek. Shrini lacht verlegen. Hij vermaakt zich opperbest en neemt de hardships op de koop toe. 'De golfbaan is een van de weinige sportontspanningen voor de internationale gemeenschap.' We banen ons verder door het kurkdroge terrein terwijl de temperatuur tegen de 40 graden hikt. De war must go on, realiseer ik me bij de zevende hole als Isaf-helikopters met veel geraas overvliegen richting taliban. Ik neurie de titelsong van de film M*A*S*H*, 'Through early morning fog I see / Visions of the things to be...' Oorlog wordt pas leuk in zijn meest decadente vorm.

De baan telt tweemaal negen holes en de 'bar' staat op 36 strikes ( 'strokes' corrigeert trouwe lezeres Ellen ten Bruggencate, maar ik denk  in luchtaanvallen). Daar ga ik ver over heen. Het is tijd voor de hole no. 19, een ijskoud blikje Heineken, aangereikt door Abdul Afzal die gretig vertelt. 'Onder de Russen zat ik 6 maanden gevangen en onder de taliban 2 maanden. Ze wilden niet dat er werd gegolfd. Ze vonden het maar een decadente en goddeloze sport.' Nu lijkt alles oké, maar twee politieagenten bewaken angstvallig de ingang van de Kabul Golf Club. Je weet het immers nooit in Afghanistan.

Het prachtverhaal Een birdie sla je in het mijnenveld staat in De Pers met nog meer foto's.

 

Labels: roddel & achterklap 

Check Arnold Karskens

De 16 plus Boeken van Arnold

cover 2

2020. Voor verraders zou geen plaats zijn...(ism Cees van Hoore). Het ontluisterende verhaal over de vervolging van WO2-misdadigers in Nederland tussen 1945 en 2020. Bestel

Cover voor

2019. Alle pijn van de wereld. Een roman over oorlogsverslaggeving die de kern én de gevolgen van een goddelijke gekte blootlegt. Bestel

kleine cover zwart

2020/2019/2018/2017. Een opzienbarende verzameling van fouten, halve waarheden en hele misleidingen door de NOS. Gratis te lezen op de weblog.

S11chermafbeelding 2018-06-06 om 21.05.56 kopie

2018. Operatie laat niets in leven. (ism Henk Willem Smits) Het bizarre leven van Guus Kouwenhoven, Nederlands grootste oorlogsmisdadiger van de laatste decennia. Bestel

nepnieuws scan boek kopie

2018: Nepnieuws explosie. Desinformatie in de Nederlandse media (bijdrage). Bestel

Help, er staat een terrorist in de keuken - door Arnold Karskens

2016. Help, er staat een terrorist in mijn keuken - tips en overlevingslessen bij een terreuraanslag thuis, op het werk of op het terras. Bestel 

journalist-te-koop-arnold-karskens
2016: Journalist te koop, over de onafhankelijke journalistiek die zwaar onder druk staat. Hoe corrupt zijn onze media? Bestel.
 
boekzor
2014. Medeverantwoordelijkheid van de vader van Koningin Máxima bij honderden verdwijningen in Argentinië. Bestel.
 
boekcover2
2014. Hét overlevingshandboek voor gevaarlijke gebieden Bestel
 
2012. De jacht op Gestapo-man Klaas Carel Faber. Bestel
 

rebellen-met-een-reden

   
   

2009. Het verhaal van Nederlanders die vochten onder vreemde vlag. 

ak47_160x241

 

 

 

 

 

 
 
 
 
2007."Oorlog is goed voor slechte mensen" en 46 andere vlijmscherpe columns gepubliceerd in het veteranenblad CheckPoint van QV Uitgeverij!
 
geen_cent_spijt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2006. Het verhaal over de grootste leverancier van grondstof voor gifgas aan Saddam Hoessein. Bestel

onze-man-in-bagdad

 
 

 

 

 

 

 

 

 

2003. Onze man in Bagdad. Dagboekaantekeningen uit een belegerde stad in maart & april 2003.

reizen-langs-de-frontlijn

 

 

 

 

 

 

 

 

2002. Een overlevingshandboek voor journalisten, hulpverleners en avonturiers.

pleisters-op-de-ogen

 

 

 

 

 

 

 

 

2001. Pleisters op de ogen, pleister op de mond. De geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo.

berichten-van-het-front

 

 

 

 

 

 

 

 

1995. Autobiografische verhalen uit de oorlog.

 

Voor de volledige lijst zie KB.nl of Klik hier voor meer info over deze boeken